Naar hoofdinhoud

Vanwege longklachten kwam Gonnie thuis te zitten. Een moeilijke tijd volgde. Gelukkig bood dagbestedingslocatie het Atelier van Bartiméus uitkomst. Hier zet ze haar tekentalent in, bijvoorbeeld voor het maken van kerstkaarten.

Als kind al hield Gonnie (61) veel van tekenen. ‘Ik ben het altijd blijven doen, het geeft me rust. Ik teken vooral bomen, planten en dieren. Of mensen die door de natuur wandelen.’

‘Ik kwam thuis te zitten’

Nadat Gonnie bij Bartiméus haar school had afgerond, ging ze werken op Zorgboerderij Langbroek. Helaas moest ze na ruim 25 jaar stoppen op deze dagbestedingslocatie van Bartiméus. ‘Door longproblemen kwam ik thuis te zitten. Dat viel me enorm tegen. Ik had geen verhaal meer, thuis maak je niets mee. Ik had helemaal geen zin en energie meer om te tekenen.’

‘Mijn lust en mijn leven’

‘Mijn ambulant begeleider van Bartiméus heeft toen geregeld dat ik bij het Atelier kon beginnen. Hier ben ik twee middagen per week bezig met tekenen. Ik had nooit gedacht dat ik zo van mijn hobby mijn werk zou kunnen maken. Het tekenen in het Atelier heeft me geholpen om mijn leven weer op te pakken. Het is mijn lust en mijn leven.’

Eigen draai

‘Met één oog zie ik nog 25 procent en met het andere alleen nog licht en donker. Hierdoor kan ik geen diepte zien, maar op tekenles ben ik wel gaan oefenen met diepte weergeven in een tekening. Ik kijk thuis ook filmpjes over tekenen op YouTube. Zo ben ik bijna elke dag bezig om mezelf te verbeteren. Maar ik kan niet één op één natekenen. Ik geef er altijd mijn eigen draai aan.’

Kerstkaarten

Van mijn tekeningen worden onder andere wenskaarten, placemats, borden en schalen gemaakt. Deze zijn ook te koop in het Atelier. De afgelopen tijd heb ik met veel plezier tekeningen voor kerstkaarten gemaakt. Zelf vind ik kerst enig. Ik ga dan altijd een dagje naar mijn broer en schoonzus. En ik verheug me op de kerstviering van Bartiméus. Mijn persoonlijke kerstwens? Veel sterkte voor iedereen die ook tobt met z’n gezondheid. Hopelijk kan mijn verhaal een lichtpuntje zijn.’