Naar hoofdinhoud

Chabot Museum, Museum De Lakenhal en Museum Martena zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2020. Welk museum heeft het beste idee voor een toegankelijke collectie voor mensen met een visuele beperking? Stem nu!

Mensen met een visuele beperking kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen die slechtziend of blind zijn. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon. Het Bartiméus Fonds ondersteunt dit prachtige initiatief van harte met een financiële bijdrage.

De drie genomineerde musea

Samen ontdekken en zelfstandig het museum bezoeken is waar het deze editie om draait. Alle drie de finalisten zetten in op zelfstandigheid en een verrijkende ervaring voor iedereen.

  • Het Chabot Museum ontwikkelt Eye can(t) see art, een multi-zintuiglijke toolkit om samen te beleven.
  • Museum de Lakenhal biedt Kijken met je vingers. Een grote aanpassing aan de L@kenhal-app waarmee je op jouw voorwaarden het museum kunt bezoeken.
  • Museum Martena gaat met hun Aaitour de audiotour vernieuwen en uitbreiden met tastbare objecten van historische artefacten.

Stem op je favoriet

Op de website van de RAAK Stimuleringsprijs lees je meer over de ingezonden projecten en kunt u t/m 7 oktober stemmen op je favoriet. Op 8 oktober wordt tijdens een feestelijke online sessie de winnaar bekendgemaakt. Deze gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000,- om (een deel van) de collectie toegankelijk(er) te maken voor mensen met een visuele beperking.