Naar hoofdinhoud

Deze week heeft de Rijksoverheid een grote stap gezet voor échte inclusie. Nadat het Bartiméus Fonds samen met mensen met een visuele beperking en haar partners in het oogveld een dringend verzoek om extended audiodescriptie bij persconferenties over het coronavirus heeft gestuurd aan het Kabinet, kunnen we nu een groot succes met jullie delen: Op de website van de Rijksoverheid worden alle persconferenties met extended audiodescriptie gepubliceerd.

Voorbeeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar wat als je dat beeld niet kunt zien? Dan gebruiken we tóch woorden om het beeld te schetsen voor hen die het niet zien. In deze video wordt meteen duidelijk wat de meerwaarde van extended audiodescriptie is. De energieke gebaren van de gebarentolk bij de persconferenties, voor bijvoorbeeld hamsteren, hebben bij velen een lach op het gezicht getoverd. Maar mensen die slechtziend of blind zijn konden niet vanzelfsprekend meelachen. Dat lost extended audiodescriptie op, sámen kijken en ervaren, dat is inclusie.

Extended audiodescriptie

Extended audiodescriptie is een vorm van beeldbeschrijving waarbij direct na de uitzending in het beeldmateriaal een aantal pauzes wordt gemonteerd waarin een voice-over de belangrijke beeldinformatie kan vertellen.

Bedankt

Het Bartiméus Fonds heeft in haar inspanningen om dit te realiseren veel hulp en bijval gekregen van partijen in het oogveld en belangenorganisaties voor mensen met een beperking. Wij bedanken Bartiméus, de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Ieder(in), de MaculaVereniging, Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid en alle partners van Allesoveraudiodescriptie.nl voor hun steun. Samen staan we sterk!