Audiodescriptie: er is steeds meer keus!
Audiodescriptie maakt televisieseries, films, theater, musea en sportevenementen toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld is te zien. Door deze extra uitleg is het verhaal voor mensen met een visuele beperking veel beter te volgen.
In de afgelopen jaren is het aanbod van televisieprogramma’s, theatervoorstellingen en live events met audiodescriptie toegenomen. Tot eind december 2022 was het aanbod van televisieprogramma’s met audiodescriptie heel beperkt. Het Bartiméus Fond heeft zich jaren ingezet voor meer audiodescriptie op televisie. We deden dit samen met Ieder(in), de Oogvereniging en Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT). En met succes. Eind 2022 stemde de Tweede Kamer in met het amendement van CDA-kamerlid Lucille Werner, waardoor er vanaf 2023 elk jaar een miljoen extra beschikbaar is voor audiodescriptie. Een grote stap vooruit!
Marjolein van den Broek is ambassadeur van het Bartiméus Fonds en zij is groot fan van audiodescriptie. ‘Doordat het aanbod van programma’s met audiodescriptie op televisie zo is toegenomen, kan ik nu kiezen wat ik wil zien. Daarvoor was het aanbod zo klein dat ik bijna alles met audiodescriptie keek. Dat kan nu niet meer. Ik kan en moet nu echt kiezen. Geweldig vind ik dat!’
Audiodescriptie voor televisieprogramma’s
In Nederland biedt de NPO inmiddels een ruim aanbod van programma’s met audiodescriptie. Je beluistert deze audiodescriptie bij via de Earcatch-app. Deze app kun je gratis downloaden op je smartphone en is beschikbaar voor Android en Apple. Op de website van Earcatch vind je een televisiegids met een overzicht van programma’s waarbij audiodescriptie beschikbaar is. Hoe werkt het? Je downloadt de audiodescriptie in de app en zodra je begint met kijken, start je de audiodescriptie. Deze sluit automatisch aan bij het televisieprogramma, dus beeld en audiobeschrijving lopen altijd synchroon.
Maar er zijn meer aanbieders van audiodescriptie. Zoals streamingsdienst Netflix. Hier selecteer je audiodescriptie via het audio-keuzemenu. Iedereen met wie je samen kijkt, hoort de audiodescriptie dan ook.
Audiodescriptie in de bioscoop
Bij een groot aantal films in de bioscoop is audiodescriptie beschikbaar. Ook deze audiodescriptie beluister je via de Earcatch-app. Op de website van Earcatch vind je een actueel overzicht van bioscoopfilms die audiodescriptie hebben.
Audiodescriptie in het theater
Earcatch biedt ook audiodescriptie in het theater. De theatertoepassing is in 2022 gelanceerd en is ontstaan uit een samenwerking tussen het Bartiméus Fonds, de AFAS Foundation, Soundfocus en Stage Entertainment. De audiodescriptie wordt door innovatieve techniek volledig automatisch tijdens de voorstelling afgespeeld bij musicals die in een vast theater worden opgevoerd. Ook als je slechtziend of blind bent, kun je zo gewoon samen met je familie en vrienden van een show genieten. Want dan hoor je via je eigen telefoon met oortjes wat er op het toneel gebeurt.
Komt het Zien! verzorgt live audiodescriptie bij tal van voorstellingen en live events door het hele land. Deze vorm van audiodescriptie wordt verzorgd door blindentolken die zelf ook live bij een voorstelling of event aanwezig zijn. Voor het beluisteren van de audiodescriptie ontvang je een zender en koptelefoon van Komt het Zien!. Voor meer informatie en voor de eventkalender van Komt het Zien! kijk je op de website van Komt het Zien!.
Audiodescriptie bij events
Het EK-voetbal, de Paralympische Spelen en The Passion. Dat zijn bij uitstek grote events die je samen wilt beleven. Ook als je een visuele beperking hebt wil je de spanning voelen, meegenieten en samen kunnen napraten. Bij steeds meer events is audiodescriptie beschikbaar. Bij het EK voetbal 2024 zorgde de NPO voor audiodescriptie bij alle wedstrijden van het Nederlands elftal en bij de openings- en finalewedstrijd. De audiodescriptie bij de The Passion en de Paralympische Spelen in Parijs werd (mede) mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds. Andy Houtkamp, ervaren sportcommentator bij de NOS was een van de verslaggevers die vanuit het TeamNL Huis wedstrijden voorzag van audiodescriptie. Zijn ervaringen en die van ervaringsdeskundige Wolter lees je hier: Voor het eerst audiodescriptie op de Paralympische Spelen
Meer informatie op allesoveraudiodescriptie.nl
Er is dus van alles te beleven met audiodescriptie. Op de website allesoveraudiodescriptie.nl vind je een overzicht van het complete aanbod op tv, in de bioscoop, het theater, in musea en bij voetbalclubs. Daarnaast vind je er video’s, vlogs en verhalen van ervaringsdeskundigen.