Naar hoofdinhoud

Zien lijkt zo simpel, maar voor kinderen met cerebrale visusstoornis (CVI) is kijken heel ingewikkeld. Ze ‘snappen’ niet goed wat ze zien. Omdat het lastig is om te begrijpen en nog lastiger om aan anderen uit te leggen wat je hebt, heeft Bartiméus de educatieve game ‘Mijn CVI’ gemaakt.

CVI is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij kinderen in westerse landen. Bij kinderen komt CVI voor als gevolg van een aanlegstoornis of beschadiging van de hersenen. Hierdoor worden de visuele prikkels die binnenkomen via de ogen niet goed verwerkt door de hersenen. Het proces van visuele waarneming is verstoord.

CVI is ingewikkeld om te begrijpen voor de kinderen die ermee kampen, hun ouders en hun omgeving. ‘Mijn CVI’ is een game waarin de kinderen kunnen leren wat CVI is, waar je last van kan hebben als je CVI hebt en wat je kan helpen.

Het spel bestaat uit acht thema’s. Elke thema bestaat uit een paar filmpjes waarin jongeren met CVI over hun CVI vertellen. Na ieder filmpje kun je als ‘speler’ aangeven of je herkent wat er in het filmpje wordt verteld. Ook krijg je na elk filmpje vier vragen. Als je het hele spel gespeeld hebt, krijg je je eigen playlist met daarin alle filmpjes die bij jouw CVI horen.

De game zorgt ervoor dat kinderen meer inzicht krijgen in hun eigen CVI, welke invloed de CVI heeft op hun functioneren en hoe ze hier in het dagelijks leven mee om kunnen gaan. De playlist kunnen ze ook aan anderen laten zien, zodat mensen in de omgeving beter begrijpen waar het kind last van heeft en wat helpt. De game is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Donateurs bedankt!

‘Mijn CVI’ is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Bartiméus en Metropolisfilm, met financiële steun van het Bartiméus Fonds. Donateurs bedankt!

Effectmeting

Mijn CVI gaat vast voor een hele hoop kinderen met CVI veel betekenen. Omdat zeker te weten, wil het team van Bartiméus een effectmeting uitvoeren met de vraag: bereiken we met de game wat we graag willen? Wil je meedoen met de effectmeting? Neem dat contact op met ykruithof@bartimeus.nl, mstoklawulfse@bartimeus.nl of fpilon@bartimeus.nl.