Naar hoofdinhoud

De huidige mediawet voldoet niet aan het VN-verdrag Handicap en de Europese richtlijn. Daardoor is voor ruim twee miljoen mensen in Nederland het audiovisuele aanbod nog niet toegankelijk. Op dinsdag 26 mei is in de Kamer de wijziging van de Mediawet behandeld.

Voorafgaand aan het debat riep Ieder(in) samen met het Bartiméus Fonds en andere organisaties op om nu te regelen dat het media-aanbod toegankelijk wordt voor iedereen. Voor mensen met een visuele beperking is het nodig dat audiodescriptie wordt toegevoegd aan persconferenties, films, tv programma’s en video’s. Het huidige aanbod is niet toereikend om de ruim 300.000 mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn te bedienen.

Tijdens het debat diende Lisa Westerveld, Kamerlid voor Groen Links, samen met ChristenUnie en PvdA een amendement in waarin publieke en commerciële media zich moeten inspannen om de crisiscommunicatie toegankelijk te maken voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Minister Arie Slob vindt het voorstel een goede aanvulling op de wet. Na de inspanningen die Ieder(in), samen met onder andere het Bartiméus Fonds, eerder op dit onderwerp leverde is dat een mooie stap. We zien de stemming hierover met vertrouwen tegemoet.