Naar hoofdinhoud

Ook dit jaar maakt ‘Houd de lijn vrij!’ zich weer sterk voor obstakelvrije geleidelijnen. Belangrijk onderdeel van de campagne in 2020 is een manifest dat gemeenten aanspoort de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel te plaatsen. Deze stoeptegel attendeert weggebruikers op het vrijhouden van geleidelijnen. Hoe meer gemeenten deze stoeptegel in het straatbeeld opnemen, hoe veiliger mensen met een visuele beperking over straat kunnen. Doe mee en teken het manifest

Van groot belang

Het is één van de speerpunten van het Bartiméus Fonds: een veilige openbare ruimte. Mensen met een visuele beperking hebben dagelijks last van obstakels op de geleidelijn. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en gevaarlijke situaties op. Het Bartiméus Fonds is daarom initiatiefnemer van de campagne ‘Houd de lijn vrij!’. Samen met onze partners voeren we voor het derde jaar op rij campagne om weggebruikers bewust te maken van de geleidelijnen.

‘Houd de lijn vrij’-stoeptegel

Om ervoor te zorgen dat weggebruikers de geleidelijnen vrijhouden, is er nu de ‘Houd de lijn vrij’-stoeptegel. Op deze opvallende blauwe tegel staat het campagnepictogram, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’.
De stoeptegels liggen al in verschillende gemeenten, waaronder Zaanstad, Huizen en Venlo. Dat is een goed begin, maar we willen natuurlijk dat de stoeptegels straks door heel Nederland liggen. Daar kun jij ons bij helpen!

Help mee en teken het manifest!

Wil je ook dat mensen die slechtziend of blind zijn in jouw gemeente veilig over straat kunnen? Teken dan nu dit manifest en zeg ‘ja’ tegen de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel in jouw gemeente. In het najaar wordt het manifest aan de gemeenten overhandigd waarvoor handtekeningen zijn binnengekomen. Hoe meer handtekeningen we verzamelen, hoe meer gemeenten we aansporen de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel in het straatbeeld op te nemen. Samen gaan we ervoor!

Als mensen geleidelijnen vrijhouden, kan ík met behulp van de geleidelijnen zelfstandig en veilig mijn weg vinden.
Marjolein – Inwoner gemeente Arnhem

‘Houd de lijn vrij!’ volgen?

Wil je meer weten over ‘Houd de lijn vrij!’, kijk dan op www.houddelijnvrij.nl. Je kunt het campagnenieuws ook volgen via Facebook, LinkedIn en Instagram.
‘Houd de lijn vrij!’ is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met Bartiméus, de Oogvereniging, Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting.
De campagne ‘Houd de lijn vrij!’ wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw, binnen de programmalijn ‘Voor elkaar!’.