Naar hoofdinhoud

Blog:

‘Ik mis het overzicht over het aanrecht.’

Koken als je weinig of niets ziet, hoe doe je dat? In ‘Koken met…’ vertellen kookliefhebbers die slechtziend of blind zijn er meer over. Dit keer Wolter Oosterhuis. Hoe pakt hij het aan in de keuken? En hoe bereidt hij zijn favoriete oud en nieuw traktatie: kniepertjes?

Terwijl mijn moeder de aardappelen kookt, en het vlees op heeft staan, ben ik de paprika aan het snijden voor de salade. Zo zag een doorsnee zondagmiddag er vaak uit. Even een momentje samen met mijn moeder: kijken hoe zij behoedzaam de gehaktballen keert, de aardappelen afgiet en van het kookvocht een jus maakt. Dat is koken. Het is veel meer dan eten bereiden. Het is ontmoeten, proeven en tradities maken.

Als huisvader en echtgenoot ben ik ook veel bezig met het doen van boodschappen en koken. Een week van tevoren bedenk ik wat we gaan eten. Wat is er in de aanbieding? Wat zijn de seizoengroenten? Hoe kan ik het zo klaarmaken dat het er aangenaam uitziet en dat het lekker smaakt? Dat zijn vragen waar ik me dan mee bezig houd.

Prinsessenstamppot

De laatste vraag zal iedere ouder wel herkennen, want hoe krijg je ze aan het eten? De realiteit is dat kinderen soms zin hebben om ‘lekker niet te gaan eten’, maar meestal doet de naam van het gerecht ook iets. Ik weet nog dat ik als kind een hekel had aan krentjebrij. Niet zo verwonderlijk vanwege de uitstraling, en als ze het dan ook nog watergruwel noemen… Dan is de maaltijd gedoemd te eindigen in een tranendal. Om die reden eten wij geen spruitjes of stamppot bietjes, maar toverballen en prinsessenstamppot.

Met dochter in de keuken

En zoals ik met mijn moeder in de keuken stond, zo sta ik tegenwoordig met mijn kinderen in de keuken. Eerst met een botermes een banaan in plakjes snijden, daarna een komkommer in plakjes snijden of in de soep roeren! Onze dochter Madelief, van acht jaar, bakt tegenwoordig in het weekend weleens een gebakken ei. ‘Wil je er ook nog pro, prov, PROVENCAALSE-kruiden op pap?’ Ja, je hebt gelijk, ik ben een trotse vader! Ik zit op te scheppen!

Ruim de tijd nemen

Koken met een visuele beperking kan lastig zijn. Doordat ik kokerzicht heb, met voldoende scherpte binnen mijn koker, kan ik nog wel etiketten lezen, maar mis ik het overzicht over het aanrecht. Daarom zorg ik voor een leeg aanrecht, een goede mise-en-place en voldoende tijd. Dat laatste houdt in dat ik niet even snel een maaltijd in elkaar wil flansen, maar dat ik ruim te tijd neem om er iets lekker van te maken. Ik wil ook niet hoeven multitasken, dus graag niet bellen tussen 17.00 en 19.00 uur. Bij voorbaat dank.

Veiligheid

Koken met kinderen is gezellig en waardevol, maar je moet wel de veiligheid kunnen garanderen. Daarom kook ik maar met één kind te gelijk. Voor de andere kinderen is de keuken dan verboden terrein.

Google Home

Ik heb via Bartiméus meegedaan aan een pilot. Het doel van de pilot was uit te vinden wat een Google Home zou kunnen betekenen in het leven van blinde en slechtziende mensen. Deze interactieve speaker kan recepten voorlezen, verschillende timers zetten én scheten laten. Al met al is dat echt een verrijking van mijn leven. Niet zozeer dat ik veel waarde hecht aan een apparaat dat scheten kan laten, maar mijn kinderen des te meer.

Kniepertjes recept

Het recept dat ik wil delen is een recept voor kniepertjes. Deze koekjes worden gemaakt in een speciaal wafelijzer. Traditioneel worden ze rond de jaarwisseling gegeten, vooral in Groningen, Drenthe, Twente, de Achterhoek en Salland.

Je kunt de koekjes na het bakken oprollen of ze ‘plat’ laten. Volgens de traditie eten wij op oudejaarsdag een plat kniepertje. Het jaar is dan voorbij en heeft zich volledig ontvouwd. Op nieuwjaarsdag eet je ‘rollegies’ (rolletjes). Het nieuwe jaar is begonnen, het is afwachten wat het voor je in peto heeft! Het is nog opgerold.

Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je rolletjes of platte kniepertjes maakt. Er zijn ook mensen die slagroom in een rolletje spuiten. Dat smaakt ook heerlijk! Het is alleen goed om je te realiseren dat streekproducten voor sommige mensen erg belangrijk zijn, en het anders eten van kniepertjes kan emotionele reacties oproepen. Je bent dus gewaarschuwd!

Ingrediënten
250 g boter
500 g bloem
400 g witte basterdsuiker
snuf zout
1 tl gemalen anijszaad of kaneel
2 eieren
water

Bereiden

  • Smelt de boter in een pannetje en laat hem wat afkoelen.
  • Zeef de bloem boven een ruime kom.
  • Voeg de suiker, het zout en de anijs of kaneel toe. Roer even goed door met een garde.
  • Voeg nu de boter en de eieren toe en roer door.
  • Voeg zoveel water toe tot het geheel zo dik is als pannenkoekenbeslag.
  • Klop met de garde tot er geen klontjes meer inzitten.
  • Laat het beslag even staan en verwarm ondertussen het kniepertjesijzer.
  • Vet het ijzer in met een klontje boter of, heel traditioneel, met een stukje spek aan een vork.
  • Giet met een juslepel beslag in het midden van het ijzer, sluit het ijzer en bak de wafel tot hij mooi lichtbruin in.
  • Haal de wafel van het ijzer en leg hem op een plank.

Rol nu vlot tot een ‘rollegie’. De steel van een houten pollepel werkt hier goed voor. Of laat het wafeltje liggen als kniepertje. Laat verder afkoelen op een koekjesrooster. En dan: smullen maar!

Volg ons op FacebookTwitterLinkedIn of Instagram, dan weet je direct wanneer een nieuwe ‘Koken met…’ blog online komt.