Naar hoofdinhoud

Voor één dag was de gymzaal van de school van Bartiméus in Zeist omgetoverd in een dojo. De leerlingen kregen een judoclinic van onze ambassadeur en parasporter Daniël Knegt. ‘De kinderen het plezier van samen sporten meegeven, daar doe ik het voor.’

‘Aan het begin van de clinic vertelden de leerlingen dat ze weleens hebben gejudood tijdens de gymlessen, maar verder deden de meesten aan voetbal,’ vertelt Daniël. ‘Dat vond ik best spannend. Gaat het lukken om de kinderen mee te krijgen? Maar het ging goed, ze raakten echt enthousiast. Eén leerling had me stevig in de houdgreep, ik kwam niet los. Hij vond het geweldig, het plezier spatte er vanaf. Daar doe ik het voor, de kinderen het plezier van samen sporten meegeven. Bij judo trek je heel natuurlijk met elkaar op. Je hebt altijd een tegenstander waar je mee traint. Dat maakt judo supertoegankelijk. Mensen met en zonder visuele beperking kunnen heel goed samen judoën.’

Bij voetbal ben je meer aan het rennen, maar bij judo kun je elkaar lekker op de grond gooien!

Caley (13), leerling VSO

Inspireren

Daniël spreekt uit eigen ervaring. Vijftien jaar geleden werd hij van de ene op de andere dag blind door een ongeluk tijdens zijn werk bij defensie. In de intensieve revalidatieperiode die volgt, begint hij met judotraining bij een reguliere club. ‘Dat is voor mij heel belangrijk geweest. Nadat ik blind was geworden, werd ik ineens benaderd als iemand die niets meer kon. Judoën met mensen zonder visuele beperking was voor mij een bevestiging dat ik als persoon niet veranderd was. Ik heb wel een beperking, maar ik ben niet mijn beperking. Ik hoop dan ook dat ik met deze clinic een paar leerlingen heb kunnen inspireren om bij een reguliere club te gaan judoën. Het maakt je weerbaarder en vergroot je zelfvertrouwen.’

Paralympics

Zelf wil Daniël zich als judoka plaatsen voor de Paralympics die van 25 augustus tot 6 september worden gehouden in Tokyo. ‘Voor het zover is, heb ik nog een aantal kwalificatiewedstrijden te gaan, dus het blijft nog even spannend of het ook gaat lukken.’ Het Bartiméus Fonds steunt Daniël op weg naar Paralympisch succes, omdat wij net als hij vinden dat sport verbindt en daarmee bijdraagt aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen.

Superleuk om met een echte topsporter te oefenen!

Nick (14), leerling VSO

Belevenis

Daniël gaf de clinics samen met judocoach Martijn van der Harst van Joyus en Olympisch judoka Danielle Vriezema. ‘Net als bij clinics aan ziende kinderen deden we de oefeningen eerst voor,’ vertelt Martijn. ‘Tegelijk gaven we mondeling uitleg en lieten we bepaalde geluiden horen, zoals het afslaan op de mat. Zo konden de kinderen toch eerst in hun hoofd een plaatje maken van de oefening, waarna ze deze gingen uitvoeren. Een prachtige manier om ze mee te nemen in de interactie, het plezier en de belevenis van het judoën.’

Na de clinic kregen de leerlingen een leuk aandenken van Essimo, hartelijk dank!