Naar hoofdinhoud

Blog: Wolter Oosterhuis

 

‘Jij kunt niet autorijden, want jouw ogen zijn kapot.’

 

Wolter is slechtziend. Veel activiteiten die voor een ander heel gewoon zijn, zijn voor hem een uitdaging. Zoals een dagje dierentuin, inclusief het online bestellen van de tickets. In zijn blog vertelt hij hoe hij daar mee omgaat. ‘Ik kan me aardig redden. Ook al zie ik weinig, ik voel me niet beperkt. Daarom frustreert het soms zo dat bepaalde dingen mij níet lukken.’

Met een luiertas over mijn schouder en mijn stok in de hand loop ik naar de auto. De kinderen zitten al in hun autostoeltjes op de achterbank, terwijl mijn vrouw Anja de laatste dingen bij elkaar zoekt. Ik ga voor de grap op Anja’s plekje, achter het stuur, zitten om een reactie uit te lokken vanaf achterbank. Die reactie komt meteen:’Neehee gekke papa, dat is niet jouw stoel! Dat is mama’s plekje. Jij kunt niet autorijden, want jouw ogen zijn kapot.’ Ik ga weer op mijn eigen stoel zitten, terwijl op de achterbank het gesprek weer overgaat op de bestemming van de rit: de dierentuin. Er ontstaat een gesprek over het verschil tussen tijgers en leeuwen.

Moeilijk te accepteren

Anja heeft inmiddels afgesloten en haar plek achter het stuur ingenomen, en rijdt de straat uit. Ik moet grijnzen als ik denk aan de opmerking van de meiden: ‘jouw ogen zijn kapot!’. Ik geniet ervan dat ze de wereld nemen zoals hij is. Daar ben ik weleens jaloers op, want ik vind het soms moeilijk om te accepteren dat de situatie is zoals hij is.

Onoverzichtelijke website

Zoals gisteravond nog, toen ik de tickets voor de dierentuin online wilde bestellen. Ik kreeg het niet voor elkaar! De site vinden lukte me nog wel. Toen ik op de site was aangekomen, was het echter een onoverzichtelijk geheel. Bovenin het scherm flitsten allemaal foto’s voorbij en in het midden van het scherm zat een aantal gekleurde balken. Het zag er vrolijk uit, maar voor mij was het niet functioneel.

‘Waar kan ik die tickets bestellen?’

Ik wilde de tickets bestellen, maar ik wist niet waar ik moest zoeken. Nu gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik, naast het feit dat ik slechtziend ben, soms ook een beetje een warhoofd ben. Dat is natuurlijk niet zo’n lekkere combinatie. Ik hoorde gelukkig Anja op de trap, en ik vroeg haar of ze even mee kon kijken. ‘Ik weet nu even niet waar ik die tickets kan bestellen’. ‘Oh gewoon daar!’ Klik klik, en ze heeft het voor elkaar. ‘De kaartjes zijn betaald! Zet jij ze nog even op de mail?’ ‘Dank je wel lieverd! Wat zou ik toch zonder jou moeten!’

‘Online bestellen moet toch mogelijk zijn?’

Toen ze weer weg was, ergerde ik me aan die woorden: ‘Wat zou ik toch zonder jou moeten!’ Ik wil me gewoon zelf kunnen redden. En ik geloof erin dat dit mogelijk kan zijn. Natuurlijk zal ik nooit scheidsrechter kunnen worden… ‘Denk erom heren, want ik HOOR alles!’ Maar het online bestellen van bijvoorbeeld een ticket of je boodschappen, zou toch voor iedereen mogelijk moeten zijn?

Lees ook …

Eerder schreef Wolter een blog over hoe hij zijn dochter op school ophaalt in de 1,5 meter samenleving. Je leest hem hier.

Wie is Wolter

Wolter (33) bleek als kind de ziekte retinitis pigmentosa (RP) te hebben. Dat betekent dat zijn blikveld steeds kleiner wordt. Maar wat hij ziet, is wel scherp. Wolter werkte als leraar op een basisschool, zijn droombaan. Helaas heeft hij daar afscheid van moeten nemen. De afgelopen jaren heeft hij zijn leven opnieuw vormgegeven. Samen met zijn vrouw Anja heeft hij een zoon en twee dochters, waar hij overdag voor zorgt. En hij houdt zich bezig met het huishouden. In zijn blogs neemt Wolter je mee in het leven van zijn gezin. Volg ons op Facebook, Twitter, LinkedIn of Instagram, dan weet je direct wanneer Wolters nieuwe blog online komt.