Escher voor mensen met een visuele beperking

15 november 2018

Donderdagavond 15 november gaat in ‘Escher in Het Paleis’ een speciaal programma van start, waarin mensen met een visuele beperking tot in detail kennis kunnen maken met het werk van M.C. Escher. Dit programma is op een bijzondere manier tot stand gekomen.

‘Hoe kunnen we de koning van de optische illusie beleefbaar maken voor mensen die slechtziend of blind zijn?’ Dat was de vraag van ‘Escher in Het Paleis’. Deze vraag werd beantwoord in een bijzonder samenwerkingsverband met leerlingen van het Technasium ISW Hoogeland en studenten bestuurskunde van de Haagse Hogeschool. Tachtig jongeren zijn tien weken lang bezig zijn geweest om na te denken over de toegankelijkheid van de samenleving voor iedereen.

Oplossingen

De leerlingen van het Technasium zijn in ‘Escher in Het Paleis’ in gesprek gegaan met blinde en slechtziende mensen. Hieruit is een aantal oplossingen gekomen. Studenten bestuurskunde van de Haagse Hogeschool zijn vervolgens met de leerlingen en mensen met een visuele beperking in gesprek gegaan en hebben subsidieaanvragen voor de beste oplossingen geschreven.

Voelbaar en beleefbaar

Met de subsidietoekenning van de gemeente Den Haag en een bijdrage van het Bartiméus Fonds zijn unieke stukken geproduceerd die werk van M.C. Escher voelbaar maken, én het verhaal achter de kunstenaar en zijn technieken beleefbaar maken voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Programma

Op 15 november wordt de avond om 18.00 uur geopend door wethouder Saskia Bruines van Onderwijs. Het programma bestaat uit een interactieve rondleiding en een sessie waarbij de zintuigen worden aangesproken. Speciaal getrainde rondleiders vertellen over het leven en werk van Maurits Cornelis Escher.

Meer informatie vindt u op de website van ‘Escher in Het Paleis’.