Online iets bestellen. Makkelijk toch?!
27 juni 2025

Hoe zet je AI in om digitale producten toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking? Deze vraag stond centraal tijdens het event Open Up Your Talent waarbij studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) hun innovatieve projecten presenteerden. Met veel enthousiasme bewezen zij dat technologie niet alleen slim, maar ook sociaal kan zijn.
In de huidige samenleving spelen digitale hulpmiddelen een hoofdrol en deze ontwikkelen zich razendsnel. Ze zijn van invloed op hoe we werken, leren, reizen en winkelen. Maar wat als je door een (visuele) beperking moeilijk of niet mee kunt doen in de digitale samenleving?
Het Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering aan de HAN wil dat nieuwe media- en technologie-toepassingen toegankelijk worden voor mensen met een (visuele) beperking. Zodat iedereen voluit mee kan doen. Dit lectoraat is gestart door de HAN en Bartiméus, en wordt mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds. Want het is van grote waarde dat de huidige generatie studenten leert dat toegankelijkheid uitgangspunt moet zijn bij het ontwerpen van nieuwe, inclusieve producten en oplossingen.
Drijvende kracht achter het lectoraat is Eric Velleman. Naast zijn functie als bijzonder lector is Eric Velleman wetenschappelijk adviseur bij Stichting Accessibility. Ook is hij als innovatiedeskundige verbonden aan Bartiméus.
Elk jaar presenteren studenten van de studierichtingen IT en Communication & Multimedia Design tijdens het Open Up Your Talent-event de resultaten van projecten waar ze aan hebben gewerkt. Centraal staat de vraag hoe je inclusie en technologie al in de ontwerpfase aan elkaar verbindt. En zo oplossingen bedenkt die zoveel mogelijk mensen kunnen gebruiken. Dit jaar vond Open Up Your Talent plaats op 19 juni jl. en was de opdracht om met AI digitale producten toegankelijker te maken voor mensen met visuele beperking.
Bezoekers leerden tijdens een workshop hoe AI automatisch analyseert of een website of app voldoende contrast heeft waardoor slechtziende mensen de informatie goed kunnen waarnemen. Ook werd er een toepassing gepresenteerd waarmee je met AI automatisch alt-teksten (teksten die vertellen wat er op een afbeelding staat) genereert. Nog een voorbeeld: een app die verschillende visuele beperkingen simuleert. Een slechtziende leerling kan daarmee aan de docent laten zien wat zijn of haar visuele beperking inhoudt. Hierdoor begrijpt de docent veel beter wat deze leerling nodig heeft en wat wel en niet werkt.
Wil je meer weten over het Bijzonder Lectoraat Inclusive Design & Engineer, ga dan naar: Lectoraat digitale toegankelijkheid – Bartimeus