Museumcongres ‘Zonder zicht naar het museum’
16 januari 2025
Stel je voor dat je weinig of niets ziet, hoe beleef je dan een voetbalwedstrijd? Je kunt de wedstrijd dan veel moeilijker volgen en iedereen juicht altijd eerder dan jij. Frustrerend en niet leuk. Zeker niet als het gaat om zo’n groot evenement waar iedereen het over heeft. Daar wil je natuurlijk over mee kunnen praten, ook als je een visuele beperking hebt.
De NOS biedt tijdens dit EK voetbal voor het eerst live audiodescriptie voor iedereen die blind of slechtziend is. Het Bartiméus Fonds zet zich al jarenlang in voor audiodescriptie en is dus blij met dit initiatief én met de enthousiaste reacties hierover.
Wolter is zeer slechtziend en een groot voetbalfan. Hij heeft een seizoenskaart van Ajax en volgt de wedstrijden in de Arena altijd met audiodescriptie. Maar op tv was tot dit EK nog nooit een wedstrijd te volgen met audiodescriptie. “Tijdens een EK gaat alles om de beleving. Dingen die een ander als vanzelfsprekend meepakt, zoals de emoties die te zien zijn op de gezichten van de spelers of wat er in het publiek gebeurt, dat miste ik”, zegt hij. “Maar als bondscoach Ronald Koeman nu uit z’n dak gaat, dan hoor ik nu hoe hij eruit ziet. Zo’n EK is echt een familieding, dat maakt het zo waardevol.”
Het verschil tussen radiocommentaar en audiodescriptie zit hem in de manier van beschrijven. Op de radio wordt echt de wedstrijd gevolgd. Bij audiodescriptie wordt het beeld omschreven. Dus zijn er veel meer details: de blik van de coach, emoties in het stadion, de kleur van T-shirts. De audiodescriptie wordt verzorgd door commentatoren die regelmatig live audiodescriptie verzorgen in voetbalstadions.
Anne de Jong is een van hen. Hij doet al twaalf jaar verslag voor de blindentribune van Ajax. Anne licht toe: “Ik beschrijf wat ik zie en waar je dat ziet op het scherm. Een audiodescriptie-commentator zegt dus: ‘aan de overkant van het veld’ (bovenkant beeldscherm) of ‘aan deze kant van het veld’ (onderkant beeldscherm).” Ook de kleur van het shirt van de tegenstander wordt benoemd, want: “Kleuren zijn emoties.”
Dit EK is het ook feest in de woningen van Bartiméus. Nynke Sipma, bewoonster van Bartiméus in Zeist is er blij met de audiodescriptie. Onlangs keek journalist Eva Stam van Trouw met Nynke en haar medebewoners mee tijdens de wedstrijd Nederland-Frankrijk. Nynke vertelt in het interview: “Fijn dat ze plaatsbepalingen uitleggen.” Hoe ze weten dat het spannend wordt? “De commentator gaat sneller en luider praten en je hoort gejuich. De emoties van de spelers worden uitgebreid beschreven, dat maakt het levendig.”
Voor de voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal met audiodescriptie schakel je naar kanaal NPO1 Extra (kanaal 81). Je hoort dan precies wat er op het voetbalveld gebeurt.
Fotocredits: Koen Verheijden