Naar hoofdinhoud

Sinds dit voorjaar is Nederland een bijzonder hulpmiddel voor toegankelijkheid rijker: de ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel. Deze roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels. Inmiddels liggen de opvallende blauwe tegels in de eerste gemeenten!

Veiliger over straat

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op.

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

Na twee succesvolle campagnes heeft het campagneteam van ‘Houd de lijn vrij!’, samen met expertisepartijen, een tegel ontwikkeld die gemeenten zelf in hun straatbeeld kunnen leggen. De tegel is blauw en draagt het campagnepictogram: een figuur die met zijn taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Zo wordt structureel aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen, en wordt de openbare ruimte toegankelijker en veiliger voor mensen met een visuele beperking.

De eerste gemeenten doen al mee

Op vrijdag 15 mei legde wethouder Slegers van Toegankelijkheid in de gemeente Zaanstad de allereerste ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel. Inmiddels is ook de gemeente Venlo een pilot gestart. Op 25 juni zijn de eerste tegels op 10 plekken in de binnenstad geplaatst. Samen met de Venlose Gehandicaptenraad heeft de gemeente de locaties bepaald. ‘Nog steeds houdt 56 procent van de mensen geen rekening met het vrijhouden van deze geleidelijnen,’ constateert wethouder Frans Schatorjé van Zorg, Welzijn & Onderwijs. ‘Daar gaan we iets aan doen, dat moet echt verbeteren. Met deze speciale tegels willen we de openbare ruimte in de Venlose binnenstad toegankelijker en veiliger maken voor mensen met een visuele beperking.’ En begin juli heeft de gemeente Huizen de eerste tegels gelegd. Dat er maar snel veel andere gemeenten het goede voorbeeld van Zaanstad, Venlo en Huizen gaan volgen!

Help mee en teken het manifest!

Wil je ook dat mensen die slechtziend of blind zijn in jouw gemeente veilig over straat kunnen? Teken dan nu dit manifest en zeg ‘ja’ tegen de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel in jouw gemeente. In het najaar wordt het manifest aan de gemeenten overhandigd waarvoor handtekeningen zijn binnengekomen. Hoe meer handtekeningen we verzamelen, hoe meer gemeenten we aansporen de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel in het straatbeeld op te nemen. Samen gaan we ervoor!

‘Houd de lijn vrij!’ volgen?

Wil je meer weten over ‘Houd de lijn vrij!’, kijk dan op www.houddelijnvrij.nl. Je kunt het campagnenieuws ook volgen via Facebook, LinkedIn en Instagram.
‘Houd de lijn vrij!’ is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met Bartiméus, de Oogvereniging, Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting.
De campagne ‘Houd de lijn vrij!’ wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw, binnen de programmalijn ‘Voor elkaar!’.