Naar hoofdinhoud

Al meer dan 20 jaar komt Rien van Beugen met Pinksteren naar de kapel van Bartiméus in Doorn, om met de bewoners duiven los te laten. De bewoners en medewerkers van Bartiméus hebben inmiddels een plek in zijn hart. Dus toen hij als oud-penningmeester van de voormalige Doornse duivenclub een goed doel mocht uitzoeken voor het resterende bedrag in kas, dacht hij meteen aan Bartiméus.

‘Duiven houden is mijn hobby,’ vertelt Rien. ‘Zo kwam het dat ik ruim 20 jaar geleden mijn duiven meebracht naar de Bartiméus-kapel. Na de Pinksterviering lieten de bewoners de duiven los en deden daarbij een wens. Sindsdien hebben we dat elke Pinksteren zo gedaan. In al die jaren heb ik een band opgebouwd met de bewoners die een meervoudige beperking hebben, en veel respect gekregen voor de zorgmedewerkers van Bartiméus.’

Goed doel uitzoeken

‘Eind 2019 hield onze Doornse duivenclub op te bestaan,’ gaat Rien verder. ‘Er was op dat moment nog €3.000 in kas. Als penningmeester mocht ik daarvoor een goed doel uitzoeken. Ik dacht meteen aan Bartiméus in Doorn. Afgelopen februari was het zover. Tijdens een dienst in de kapel heeft Arie Groeneveld, eveneens oud-lid van de Doornse duivenclub, onze cheque overhandigd aan bewoner Martien van Kesteren. Martien hield spontaan een toespraakje en bedankte Arie en mij hartelijk voor de donatie.’

Paarden voor manege

‘Van het geld worden twee paarden aangekocht voor Lis Hartel, de manege op de locatie van Bartiméus in Doorn. Daar ben ik heel blij mee. Mijn dochter is vrijwilligster geweest bij deze manege, dus ik weet hoeveel plezier de bewoners beleven aan het contact met de paarden.’

Traditie gaat niet verloren

En hoe gaat het nu verder met de duiven voor de Pinkstervieringen? ‘Daar hoeven de bewoners zich geen zorgen over te maken,’ laat Rien weten. ‘Arie is lid geworden van een andere postduivenvereniging in Amerongen. Samen met hem zal ik met Pinksteren de duiven laten vliegen, zodat deze mooie traditie van de Bartiméus-kapel niet verloren gaat.’