Naar hoofdinhoud

Het kabinet heeft bedrijven en deskundigen uitgenodigd om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps in de aanpak van het coronavirus. Wij hebben samen met andere organisaties uit het oogveld direct gereageerd en aangeboden om de apps óók goed toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Het kabinet wil twee mobiele apps inzetten die moeten helpen bij het controleren van de verdere verspreiding van het coronavirus. Eén app moet ervoor zorgen dat mensen die in de buurt van een besmette persoon zijn geweest een melding krijgen. De andere app checkt de gebruiker op eventuele symptomen. Minister De Jonge heeft bedrijven en deskundigen opgeroepen om voorstellen in te dienen voor de ontwikkeling van deze apps. Hij vraagt daarbij ook om mee te denken over de randvoorwaarden waaraan de apps moeten voldoen

Toegankelijkheid belangrijke randvoorwaarde

Samen met onze partners uit het oogveld vinden wij een goede toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking óók een heel belangrijke randvoorwaarde voor de app. We staan voor een inclusieve samenleving waarin informatie toegankelijk is voor iedereen.

Ons aanbod

We hebben de minister dan ook onze hulp en expertise aangeboden. Door direct in het voortraject samen te werken kan toegankelijkheid worden meegenomen tijdens de ontwerpfase van de apps. Mensen met een visuele beperking kunnen als ervaringsdeskundigen de gebruikerservaring testen. Deze werkwijze is bijvoorbeeld ook gevolgd bij de ontwikkeling van de 112-app en de NL alert-app.

Bekendmaking

In de week voorafgaand aan 28 april moet bekend worden hoe de mogelijke apps eruit komen te zien. Wij hopen dat de minister ons aanbod aanneemt en dat de nieuwe apps toegankelijk zullen zijn voor iedereen.