Naar hoofdinhoud

De opening van het Baby- en Peutercentrum betekende een grote stap vooruit in de oogzorg voor de allerkleinsten. Het team, dat bestaat uit specialisten die alles weten over oogonderzoek bij kinderen, werkt kindgericht. Dit betekent dat ze er elke dag alles aan doen om ervoor te zorgen dat kinderen zich tijdens de onderzoeken veilig en op hun gemak voelen.

Hoe ziet een dag bij vroegdiagnostiek eruit?

Voorafgaand aan het onderzoek ontvangen ouders een animatie over de onderzoeksmethoden die Bartiméus gebruikt. Zo weten ze alvast hoe het oogonderzoek bij hun kind in z’n werk gaat.

Na een gastvrij ontvangst bij de balie van het Baby- en Peutercentrum, start de orthoptist met de eerste onderzoeken. Ze gebruikt daarbij testen en handheld apparatuur waarmee ze de ogen van een paar weken oude baby al goed in beeld kan brengen. Ze onderzoekt het netvlies, maakt foto’s en met een OCT-onderzoek brengt de orthoptist de verschillende laagjes van het netvlies in kaart. Vervolgens bespreekt ze de onderzoeken met de oogarts die de resultaten beoordeelt.

Florine Pilon is orthoptist bij Bartiméus: ‘De aanschaf van de handheld apparatuur is mogelijk gemaakt door de donateurs van het Bartiméus Fonds. Met deze speciale apparatuur kunnen we zelfs de ogen van de allerkleinsten onderzoeken. Dat kon voorheen niet. Bij een regulier OCT-onderzoek moet het kindje namelijk met de kin op een kinsteun en daarmee moesten we wachten tot het kindje ouder was. Zo verloren we kostbare tijd. Dankzij de handheld apparatuur kunnen we nu veel vroeger een diagnose stellen. En dat is heel belangrijk omdat we nu begeleiding of een behandeling eerder kunnen starten.’

Draadjes en plakkertjes

Na de onderzoeken van de orthoptist en de oogarts gaat het kindje naar de klinisch fysicus, die samen met de orthoptist, een elektrofysiologisch onderzoek uitvoert. Via draadjes en plakkertjes worden de signalen van de oogzenuw en het netvlies gemeten. Om kinderen op dit onderzoek voor te bereiden, kunnen ouders kosteloos een voorbereidingspakket bestellen. Hierin zitten de materialen die tijdens dit onderzoek gebruikt worden. Het kind kan deze op een pop of knuffel gebruiken. Zo raakt het ermee vertrouwd. Ook is er een animatie over het electrofysiologisch onderzoek dat ouders van te voren kunnen bekijken. Het geeft ouders rust en vertrouwen als ze weten wat er gaat gebeuren.

Rustig tempo

Alle onderzoeken worden in een rustig tempo uitgevoerd en ruim ingepland zodat er veel tijd is. Ouders kunnen het kind tussendoor voeden en het kind kan even tot rust komen of even slapen. Soms hebben kinderen geen zin meer of ze worden moe. Dan wordt er altijd naar een moment op de dag gezocht waarop het wél weer mogelijk is om dingen te meten of vast te leggen.

Meer weten?

Bekijk deze video over een dag in het Baby- en Peutercentrum van Bartiméus: