
De diagnose en hoe verder?
De kinderen die in het Baby- en Peutercentrum worden onderzocht, hebben complexe oogaandoeningen. Vaak zijn ze al ziekenhuis in, ziekenhuis uit geweest, zonder dat duidelijk is geworden wat er aan de hand is. Bij Bartiméus krijgen ze vaak binnen één dag een diagnose.
Dit is mogelijk doordat alle specialisten het kind op dezelfde dag onderzoeken. Als de laatste onderzoeken zijn afgerond, delen de specialisten hun bevindingen met elkaar en stellen zij de diagnose. Ouder en kind hebben dan even pauze. Na het overleg bespreken de oogarts en de orthoptist de resultaten van de onderzoeken met de ouder(s). Aan het eind van de dag weten ouders dan wat er met de ogen van hun kind aan de hand is.
Rust en duidelijkheid
Heleen Veen, orthoptist bij Bartiméus: ‘Deze duidelijkheid brengt de ouders rust, en voor het kindje kan een snelle start van de behandeling een groot verschil maken in eventueel herstel of afremmen van een oogziekte. Er gaat minder kostbare tijd verloren en er is er sneller meer duidelijkheid over de toekomst van het kind.’
Vervolgstappen
De dag eindigt met een gesprek met een psycholoog over het verloop van de onderzoeken, de diagnose en over de betekenis ervan voor het dagelijks leven van ouder en kind. Er komt veel af op een kind of jongere die te maken krijgt met een oogaandoening en/of een visuele beperking. Ook bij de ouders kan de impact groot zijn. Daarom wordt de onderzoeksdag altijd afgesloten met een gesprek met een psycholoog om het eventuele vervolgtraject samen te bespreken en zo mogelijk alvast op te starten.
Nieuw: online psycho-educatieprogramma
In de afgelopen jaren hebben medewerkers van Bartiméus een online psycho-educatieprogramma ontwikkeld voor ouders van slechtziende kinderen. Dit geeft hen betrouwbare informatie over slechtziendheid, oogheelkundige aandoeningen, behandel- en begeleidingsadviezen. Het programma biedt informatie over de verschillende ontwikkelingsfases van het kind en biedt een mooie animatie over verliesverwerking en ‘hoe vertel ik het mijn kind’. Deze psycho-educatie wordt naast de reguliere begeleiding en behandeling ingezet. Ouders kunnen hiermee in hun eigen tempo op het moment dat zij dat willen, de informatie tot zich nemen.