Tips van Wolter
Wolter is slechtziend. Veel activiteiten die voor jou misschien heel gewoon zijn, zijn voor hem een uitdaging. Je kunt Wolter en andere mensen met een visuele beperking helpen door op de juiste manier rekening te houden met elkaar. Wolter deelt graag zijn tips.
Tips voor sociaal contact
Slechtziende mensen zijn gewone mensen, die niet (zo goed) kunnen zien. Dat klinkt logisch, maar wat is handig in de sociale omgang en wat juist niet?
Ik ben geen kleuter
Mensen die blind of slechtziend zijn merken vaak dat anderen hen anders behandelen. Ik heb het meegemaakt dat mensen tegen mij praten alsof ik een kleuter ben. Hoe goed bedoeld ook, doe dit niet! Mensen met een beperking zijn niet dapperder, stoerder, zieliger of liever dan anderen. Ga dus niet luid applaudisseren als ik zelf de ingang van de trein heb gevonden, alsof ik een peuter ben die voor het eerst op het potje heeft gepoept!
Echt contact maken
Als je iemand die een visuele beperking heeft wil groeten, zorg dan dat je echt even contact hebt. Als ik aan de wandel ben en iemand komt voorbij fietsen en roept ‘hoi Wolter’, dan moet ik de stem toevallig herkennen, anders weet ik niet wie mij gegroet heeft. Dat is best irritant. Dan kun je beter voorbij fietsen. Dan kan ik mij op de route concentreren. Als je toch wilt socializen, maak dan even echt contact. Als de ander jou helemaal niet kan zien, kun je even je eigen naam noemen. ’Hoi Rob, hier is Wim! Hoe gaat het met je?’ Op die manier hoeft ‘Rob’ zich niet suf te piekeren met wie hij nu aan het kletsen is.
Niet ongevraagd vastpakken
Wat je in elk geval niet moet doen is: iemand ongevraagd vastpakken. Degene die visueel beperkt is schrikt zich wild, want hij ziet het niet aankomen. Bovendien vindt niet iedereen het prettig om aangeraakt te worden. Het kan natuurlijk voorkomen dat je iemand die slechtziend of blind is even de weg wilt wijzen, dan kun je aan hem of haar vragen: ‘Zal ik je arm even vasthouden of vind je het fijn om mijn schouder even vast te pakken?’.
Tips voor de openbare ruimte
In de openbare ruimte kun je heel eenvoudig een bijdrage leveren aan een betere toegankelijkheid.
Rond je huis
Kijk eens rond je huis en denk je even in dat je slechtziend bent of dat je in een rolstoel zit. Zou je dan makkelijk langs jouw huis kunnen lopen? Denk dan aan dingen die geen vaste plek hebben. Waar staat jouw kliko wanneer je hem aan de weg zet? Het is niet fijn wanneer je als slechtziende wekelijks al slalommend je weg moet vinden tussen volle stinkende kliko’s. Zet als buren alle containers naast elkaar en zo dicht mogelijk langs de weg. Dan kan iedereen er langs.
Fietsen horen in de tuin en niet op de stoep. Vraag bezoek, wanneer dat mogelijk is, om fietsen in de tuin te zetten. Of tegen de gevel!
In het voorjaar zijn er veel mensen met hun tuin bezig. Let er op dat je geen gereedschap op de stoep laat liggen. Hier kunnen mensen met een visuele beperking over struikelen. Stapel geen tuintegels op aan de buitenkant van de schutting. Hierdoor wordt de doorgang te smal.
Ruim hondenpoep op! Dat ben je verplicht. Wanneer iemand die slechtziend of blind is er met zijn stok door glijdt, dan neemt hij die viezigheid mee naar binnen. Jakkes!
In het verkeer
Wanneer iemand die een visuele beperking heeft wil oversteken plaatst hij zijn stok duidelijk zichtbaar voor zich op het trottoir. Dat is het teken dat hij gaat oversteken. Wanneer hij inschat dat het veilig is, houdt hij de stok horizontaal. Vervolgens doet hij een paar stappen en brengt de stok weer naar beneden om te voelen waar de trottoirband aan de overkant van de weg is. Vanaf het moment dat de persoon aangeeft te willen oversteken ben je verplicht te stoppen. Verleen je geen voorrang en wordt je gepakt, dan krijg je een boete van 390 euro. Sinds kort valt deze overtreding onder het strafrecht en moet je dus ook voor de rechter verschijnen. Het is beter om gewoon te stoppen en voorrang te verlenen, dan komen we allemaal veilig thuis.
Boodschappen doen
Wanneer je een visuele beperking hebt en je gaat boodschappen doen, dan ben je voortdurend bezig om je een weg door de winkel te banen. Meestal maak ik vooraf een boodschappenlijstje in de volgorde van de route die ik door de winkel loop. Toch komt het vaak voor dat producten een andere plek in de winkel krijgen. Als je iemand die een visuele beperking heeft ziet zoeken, dan zou je kunnen aanbieden om mee te zoeken.
Om niet overal tegen aan te botsten is het belangrijk dat de paden zoveel mogelijk vrij zijn. Zet dus niet je wagen overdwars in het pad. Voor vakkenvullers geldt dat je geen producten in het pad moet zetten. Een kistje sinaasappels in het pad verandert bijvoorbeeld in mum van tijd in sinaasappelsap, als ik voorbij kom.
Als je een persoon met een visuele beperking ziet zoeken, dan zou je kunnen aanbieden om mee te zoeken.
Wolter