Naar hoofdinhoud

Op woensdagochtend 5 februari heeft Bert van Leeuwen op de basisschool van Bartiméus in Zeist voorgelezen. Drie klassen hebben genoten van het boek Moppereend, dat speciaal voor kinderen met een visuele beperking is omgetoverd tot een voelboek.

In het kader van de Nationale Voorleesdagen heeft ambassadeur van het Bartiméus Fonds, Bert van Leeuwen, het verhaal van de mopperige moppereend voorgelezen. Het prentenboek is prachtig geïllustreerd. Voor kinderen die slechtziend of blind zijn is een prentenboek meestal ontoegankelijk. Maar het voelboek is voorzien van verschillende texturen, waardoor de kinderen de tekeningen kunnen voelen. Ook is de tekst in het boek gebrailleerd. De kinderen van de Bartiméus school leren al vanaf de kleuterklas braille te lezen.

Feest

Het voorlezen was een groot feest. De kinderen hadden veel vragen voor Bert, en vice versa. Zo vroeg een van de leerlingen of ‘meneer van Leeuwen’ niet zou kunnen zorgen voor een jaar lang televisie zonder reclames. En vroeg leerling Florian of Bert ook eens bij zijn oma op bezoek wilde gaan, want die was best vaak alleen.

Na het voorlezen werd Bert nog getrakteerd op een dansje, want de kleuters wilden heel graag het ‘Moppereend-lied’ horen. En als echte moppereendjes moest er natuurlijk flink worden gestampt en met de armen geflapperd. Na deze leuke ochtend is ambassadeur Bert van Leeuwen nog meer geïnspireerd geraakt om zich in te zetten voor mensen en kinderen met een visuele beperking.

Heel bijzonder om te zien hoe de leerkrachten hier zo vol overgave met de kinderen bezig zijn. Sommige kinderen hebben heel complexe aandoeningen, maar de juffen en begeleiders weten precies hoe ze daarmee om moeten gaan.
Bert van Leeuwen