Digitaal toegankelijke werkplek
Mensen met een visuele beperking geven aan dat zij niet of nauwelijks worden aangenomen voor bepaalde banen, bijvoorbeeld kantoorbanen. Een baan die je alleen goed kunt uitoefenen als je gebruik maakt van de software binnen een organisatie. Maar wat als je dat niet kunt vanwege je visuele beperking? Verlies je dan je baan? Of krijg je de baan dan sowieso niet? Op die vragen wil het Bartiméus Fonds graag de antwoorden vinden. Met een eerste onderzoek willen we erachter komen wat er wel en niet goed gaat op het gebied van de digitale toegankelijkheid van werkplekken. Stichting Accessibility voert het onderzoek uit.
Vergrotings-, spraak- en braillesoftware
Mensen met een visuele beperking maken vaak gebruik van vergrotings-, spraak- of braillesoftware. Ze hebben dit soort software nodig om hun werk te kunnen doen. Vergrotingssoftware zorgt ervoor dat informatie op het scherm wordt vergroot. Spraaksoftware zorgt ervoor dat informatie wordt voorgelezen. En met braillesoftware kun je de informatie tot je nemen via een brailleleesregel die je op de computer aansluit. Bij veel organisaties is het nog niet mogelijk deze soorten software te koppelen aan de software die het bedrijf in de organisatie gebruikt. Gevolg: als je slechtziend of blind bent, kun je geen gebruik maken van de bedrijfssoftware en dus kun je je taken niet goed uitvoeren.
Onderzoek naar software bij vijf organisaties
Uit eerder onderzoek weten we dat slechts 29% van de beroepsbevolking van mensen met een visuele beperking een betaalde baan heeft. 36.775 mensen (71%) heeft geen betaalde baan terwijl ze dat wel willen. In hoeverre is ontoegankelijke software een reden dat mensen met een visuele beperking een bepaalde baan niet krijgen of dat ze met die baan moeten stoppen? Hier wil het Bartiméus Fonds graag meer duidelijkheid over krijgen. Om daar achter te komen, gaat Stichting Accessibility bij vijf organisaties onderzoek doen naar de toegankelijkheid van hun bedrijfssoftware. Accessibility test de software aan de hand van de toegankelijkheidseisen van de WCAG. Dit zijn de internationaal geldende richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Het onderzoek brengt in kaart welke problemen er zijn rondom de toegankelijkheid.
Wat kunnen we met de onderzoeksresultaten?
Met de resultaten in de hand kunnen we de politiek aanspreken om ervoor te zorgen dat er regels komen voor het digitaal toegankelijk maken van werkplekken. Daarnaast hopen we dat de resultaten voor bewustwording zorgen bij de deelnemende organisaties én dat software-ontwikkelaars toegankelijke producten gaan maken. We kunnen met de resultaten nog niet zeggen of ontoegankelijke software leidt tot baanverlies bij mensen met een visuele beperking. Maar we hebben dan wel een veel beter inzicht in wat er goed gaat en wat niet.
Meer weten of meedoen?
Wilt u meer informatie over dit project of wilt u met uw organisatie meedoen aan het onderzoek? Neem dan contact op met Ilse Vasterman, programmamanager onderwijs en werk: ivasterman@bartimeusfonds.nl, tel. 06-24859801.