Naar hoofdinhoud

Ontdek zelf het verschil! Verschuif met het pijltje de verticale lijn in de foto hierboven. Schuif de lijn naar rechts en ervaar hoe nachtblindheid Leen beperkt in het donker. Schuif de lijn naar links en ervaar hoeveel meer hij ziet met de nachtzichtbril!

Nachtblind? Dan staat je leven stil als de herfst begint

De dagen worden weer korter. ’s Morgens wordt het later licht en ‘s avonds is het vroeger donker. Veel mensen met een visuele beperking zien als een berg op tegen deze tijd van het jaar. Nachtblindheid zorgt ervoor dat hun leven letterlijk stil staat.

Want zelfstandig naar school of werk reizen? Als je nachtblind bent, zoals Leen, is dat in de herfst en winter onmogelijk. Lees hier zijn verhaal. Net als alles waarvoor je ’s avonds de deur uit wilt. Noodgedwongen ben je een half jaar lang véél meer aan huis gebonden. Dan ligt isolement al snel op de loer.

De nachtzichtbril geeft Leen vrijheid

Daarom werkt Bartiméus hard aan een oplossing: een nachtzichtbril. Deze bijzondere bril maakt via slimme techniek van de nacht een dag. De testresultaten met een prototype zijn zeer hoopgevend. Zo werd Leen verrast door wat hij kon zien, en door het gevoel van vrijheid en zelfstandigheid dat hem dat gaf. Mensen met nachtblindheid snakken naar een uitweg. We willen het prototype dan ook graag zo snel mogelijk uitwerken tot een bruikbareen draagbare bril.

Bekijk in deze video hoe Leen het prototype van de nachtzichtbril test en er een wereld voor hem open gaat:

Help mee en doneer nu!

Met een gift van €25,- help je mensen met een visuele beperking al om met slimme hulpmiddelen zoals de nachtzichtbril meer uit het leven te halen. Geef vandaag nog! Want 100% leven is… zelfstandig in het donker je weg kunnen vinden naar school, werk of een andere activiteit, ook als je nachtblind bent.

Meer lezen?

Lees hier hoe Leen door zijn nachtblindheid steeds meer moet opgeven, en hoe de nachtzichtbril hem weer vrijheid kan geven. Projectmanager Karst is de bedenker van de nachtzichtbril. Hij vertelt je alles over de slimme techniek waar hij met z’n team aan werkt.