Toegankelijk digitaal onderwijsmateriaal
Aanbieders van digitaal onderwijsmateriaal ervaren geen druk om onderwijsmateriaal toegankelijk aan te bieden. Leerlingen met een visuele beperking zijn hiervan de dupe. Dat kan anders en dat wil Accessibility aantonen.
Afhankelijk van hulp
Leerlingen die hun zicht moeten missen zijn vaak afhankelijk van docenten die materialen en toetsen omzetten, en van hulp van ouders en medeleerlingen. Dat maakt het onmogelijk om volwaardig en zelfstandig mee te doen in het onderwijs. Toegankelijk digitaal onderwijsmateriaal biedt hiervoor een oplossing.
‘Inclusief onderwijs gehackt’
Met het het project ‘Inclusief onderwijs gehackt’ wil Accessibilty aantonen dat het wel degelijk mogelijk is om digitaal onderwijsmateriaal toegankelijk te maken. Daartoe startte Accessibility met het hacken en vervolgens toegankelijk maken van een CITO-toets. Hiermee werd al snel aangetoond dat het heel goed mogelijk is om onderwijsmateriaal, in dit geval een toets, toegankelijk te maken voor leerlingen met een visuele beperking. Hiermee is een eerste, overtuigende stap gezet.
Mooi vervolgsucces behaalde Accessibility in gesprekken met het bedrijf Citrus-Andriessen dat toetssoftware ontwikkeld. Na een uitvoerige testsessie op hun product heeft dit bedrijf toegezegd dat zij zich voortaan gaan richten op WCAG AA als standaard voor de toegankelijkheid van hun digitale toetsen.
Toegankelijke onderwijs-app
Binnen het onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van apps. Een voorbeeld is de Magister-app. In deze app kunnen leerlingen, ouders en onderwijzend personeel informatie vinden en plaatsen. Bijvoorbeeld over het lesrooster, behaalde toetsresultaten en huiswerkafspraken. Accessibility wil nu aantonen dat ook dergelijke apps toegankelijk gemaakt kunnen worden voor leerlingen met een visuele beperking. En dat zij dan zelfstandig kunnen meedoen in onderwijs. De zoektocht naar een app die geschikt is om voor dit doel te hacken, is inmiddels gestart.
Een volgende stap zal zijn om het ministerie van OCW, de Tweede Kamer en aanbieders van onderwijsmateriaal te overtuigen van het belang van toegankelijk digitaal onderwijsmateriaal.
Meer informatie
Meer informatie over toegankelijk digitaal onderwijsmateriaal vind je op de website van Accessibility.