Naar hoofdinhoud

Blinde en slechtziende mensen bewegen en sporten minder dan mensen zonder een visuele beperking. 29,6% van de mensen met een visuele beperking (12 jaar en ouder) sport wekelijks. Van de mensen zonder visuele beperking is dit 57%. Daarom steunt het Bartiméus Fonds de Uniek Sporten Thuis-app, waarmee je straks oefeningen kunt doen zonder dat je deur uit hoeft. Onlangs waren de opnames voor de nieuwe oefeningen die aan de app worden toegevoegd.

App stimuleert sporten en bewegen

Uniek Sporten is een platform dat mensen met een beperking ondersteunt bij het vinden van een passende sport. Daarnaast wil het drempels wegnemen die mensen met een beperking ervaren om te kunnen sporten en bewegen. Uniek Sporten Thuis heeft als doel om mensen met een beperking in hun thuissituatie te stimuleren om te sporten en te bewegen. Maar de app die daarvoor tot nu toe beschikbaar was, is niet toegankelijk voor blinde en slechtziende mensen. Én de oefeningen in de app waren niet goed door hen te volgen.

Nieuwe oefeningen

Daarom wordt de Uniek Sporten Thuis-app vernieuwd, met steun van het Bartiméus Fonds. De app wordt volledige toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking en biedt nieuwe oefeningen die ook goed te volgen zijn als je weinig of niets ziet. In het voorjaar zijn de video-opnames van de nieuwe oefeningen gemaakt, met medewerking van Anneke en Karst. Beiden hebben een visuele beperking en zijn echte sportliefhebbers. Met de vernieuwde app kunnen gebruikers straks oefeningen doen zonder dat ze de deur uit hoeven.

Lancering

De Uniek Sporten Thuis-app is er voor iedereen met een beperking en biedt oefeningen die daarop zijn afgestemd. Het aanbod komt tot stand in samenwerking met ervaringsdeskundigen en met deskundige revalidatietrainers. Er zijn video-workouts maar ook challenges voor als je graag wordt uitgedaagd. De vernieuwde app wordt dit jaar gelanceerd tijdens de Paralympische Spelen in Parijs.