Naar hoofdinhoud

Met ingang van het collegejaar 2024-2025 start op de Hogeschool Utrecht (HU) de minor Digitale Toegankelijkheid en Inclusie. Deze minor is uniek in Nederland. Studenten krijgen met deze minor de kans zich te specialiseren in het vakgebied van digitale toegankelijkheid. Kennis waar vanuit het bedrijfsleven veel vraag naar is. De start van deze minor wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van het Bartiméus Fonds en het ISDN fonds.

Een minor is op het HBO (en op universiteiten) een samenhangend vakkenpakket waarmee de student z’n kennis en competities kan verbreden of specialiseren. De minor Digitale Toegankelijkheid en Inclusie staat open voor alle HBO-studenten in Nederland.

Samenwerking met de HU sinds 2020

In Nederland heeft één op de vijf mensen een beperking. Om mee te kunnen doen in de maatschappij is digitale toegankelijkheid van bijvoorbeeld website en apps belangrijk. De Hogeschool Utrecht en Stichting Accessibility (onderdeel van Bartiméus) werken al sinds 2020 samen op dit onderwerp. Digitale toegankelijkheid is sindsdien een vast onderwerp in het curriculum van de ICT-opleiding van de Hogeschool Utrecht.

In het eerste leerjaar krijgen studenten een gastcollege. In het volgende jaar bouwen studenten een toegankelijke website die wordt getest door ervaringsdeskundigen. In het derde jaar werken studenten aan een project waarbij digitale toegankelijkheid een eis is. En vanaf volgend jaar kunnen HBO-studenten, ook van buiten de ICT-opleiding, een minor volgen om zich te specialiseren in digitale toegankelijkheid.

Meer mensen opleiden met de juiste kennis

Arja Boer, projectleider bij Accessibility: “Wij vinden het heel belangrijk dat bedrijven hun website of app digitaal toegankelijk maken. Maar daar hebben ze wel mensen voor nodig die kennis hebben over dit onderwerp. En die zijn er niet op de markt.” Met de nieuwe minor komt daar verandering in.

Alex Jongman, docent Software Development aan de Hogeschool Utrecht en een van de kartrekkers van de nieuwe minor: “Ik vind het belangrijk dat studenten ontdekken wat zij kunnen doen om mensen met een beperking een eerlijke kans te geven. Door aandacht voor toegankelijkheid te hebben tijdens de ontwerpfase van hun producten kunnen zij het verschil maken. Ik ben er ontzettend blij mee dat we dit nu ook in een minor kunnen vormgeven.”

Meer informatie?

Stichting Accessibility helpt opleidingen om (digitale) toegankelijkheid op te nemen in het onderwijsprogramma. Accessibility denkt mee en maakt het docenten zo gemakkelijk mogelijk om les te geven over dit onderwerp. Lees hier meer over toegankelijkheid in het onderwijscurriculum.