HBO-masterclasses over inclusie
Wat betekent inclusie nu werkelijk? Hoe is het om met een visuele beperking te leven en hoe ga je daar als professional mee om? Het Bartiméus Fonds verzorgde HBO-masterclasses over inclusie en gastlessen voor studenten aan verschillende HBO-opleidingen. Zelf ervaren speelde in deze masterclasses een belangrijke rol.
Verzorgd door ervaringsdeskundigen
Elke masterclass start met een theoretisch gedeelte. Studenten leren wat werkelijke inclusie betekent en ervaringsdeskundigen vertellen in dit deel hoe het is om met een visuele beperking te leven. Vervolgens gaan studenten met verdiepingsopdrachten aan de slag, zoals ‘hoe smeer ik mijn brood als ik niet kan zien?’ en ‘hoe kies ik mijn kleding?’. Omdat de beeldcultuur in onze huidige maatschappij steeds belangrijker wordt, maken studenten ook kennis met audiodescriptie (beeldbeschrijving) en gaan ze zelf met scribit audiodescriptie maken bij YouTube video’s .
Van Pedagogiek tot Social Work
Inmiddels hebben studenten van verschillende HBO-opleidingen de masterclasses gevolgd. Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaven we de lessen onder andere aan de opleidingen Pedagogiek, Social Work, Diëtetiek, Fystiotherapie en de PABO. Ook werden de masterclasses gevolgd door studenten Social Work van de Christelijke Hogeschool Ede. Elke masterclass is op maat gemaakt en wordt in overleg met de betreffende Hogeschool ingevuld.
Reacties van studenten
De masterclasses spelen een belangrijke rol in het vergroten van het bewustzijn over het leven met een visuele beperking. Daarnaast vergroten ze de vaardigheden van studenten hoe je daar als professional mee omgaat. Studenten zijn vooral geraakt door de verhalen van de ervaringsdeskundigen. Ook de ervaringsopdrachten maken veel indruk. Enkele reacties van studenten: ‘Ik heb ontdekt, dat als je slechtziend of blind bent, dit veel energie en tijd kost.’ En: ‘Ik kan me nu veel beter inleven in iemand die een visuele beperking heeft.’
In de loop van 2021 gaat Bartiméus de HBO-masterclasses over inclusie en gastlessen verzorgen, samen met medewerkers van Accessibility.