Zelfstandig stemmen in 12 gemeenten

20 maart 2019

Op 20 maart kunnen mensen met een visuele beperking in 12 gemeenten zelfstandig stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Dit gebeurt met een stem-mal en audio-ondersteuning. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen op 20 maart kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen in de gemeenten Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven, Zaanstad en Zeist. De stembureaus stellen hiervoor een stem-mal en soundbox ter beschikking. Bartiméus, de Oogvereniging en andere belangenpartijen ondersteunen de gemeenten met expertise.

Hoe werkt het?

Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon (voorleeskastje) krijgt de stemmer te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. De stemmer hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie hij/zij wil stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven.
De juiste kandidaat vindt de stemmer door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt hij/zij het gewenste vakje rood.

Toegankelijke stemlokalen

Dit jaar moeten de stemlokalen 100 procent toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo ligt er in elk stembureau een loep met verlichting klaar voor iedereen die moeite heeft met zien.

Ervaringen

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een online Meldpunt Onbeperkt Stemmen geopend. Mensen met een beperking kunnen via mensenrechten.nl/stemmen hun ervaringen met het (on)toegankelijk stemmen delen.