Verzetsmuseum wint RAAK Stimuleringsprijs

10 oktober 2018

De RAAK Stimuleringsprijs 2018 is in de wacht gesleept door het Verzetsmuseum Amsterdam. Het museum kreeg van het publiek de meeste stemmen voor haar plan voor een tentoonstelling die mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen bezoeken.

Het Verzetsmuseum heeft 30.000 euro, advies van een specialist en materiaal gewonnen om haar plan te realiseren. De tentoonstelling zal gaan over hoe Nederlanders worstelden met dilemma’s door onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers met een visuele beperking krijgen een volwaardige museale beleving. Een vloermarkering in reliëf leidt hen langs reliëfafbeeldingen en authentieke objecten die mogen worden aangeraakt, zoals een typemachine, knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk. Een speciale audiotour vertelt wat er te zien is.

Ruim 5.000 stemmers

Het Verzetsmuseum nam het in de verkiezing op tegen het Museon in Den Haag en het Voerman Museum Hattem. Ook zij gaan niet met lege handen naar huis en ontvangen respectievelijk 15.000 euro en 7.500 euro om hun museum toegankelijker te maken. Ruim 5.000 mensen brachten hun stem uit op www.raakstimuleringsprijs.nl. De prijs werd uitgereikt bij de winnaar van vorig jaar: Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Toegankelijkheid belangrijk

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “De RAAK Stimuleringsprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt, maar blijft onverminderd belangrijk. In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen blind of slechtziend. Zij willen ook musea bezoeken, maar kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie. De uitdaging is iemand die niet kan kijken, toch te raken.”

De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds, Stichting Novum, Gelderse Blinden Stichting, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Stichting Blindenhulp, Stichting Blinden-Penning, Stichting Licht en Liefde en de Rotterdamse Stichting Blindenbelangen.