Yara is blind en een enorme doorzetter

DJ worden is de grote droom van Yara Willems (9). “Ze is blind, dus het zal niet altijd makkelijk zijn,” bekent haar moeder Margreet Willems.

“Yara is blind geboren met Leber congenitale amaurosis (LCA), een erfelijke oogaandoening aan het netvlies,” vertelt Margreet. “Mijn man en ik wisten van tevoren niet dat wij drager van LCA zijn of dat het in de familie zit.”

Aanpassen

“Yara wil later DJ worden. Natuurlijk is ze nog te jong om te kunnen zeggen wat ze echt graag wil doen later. En ze zal daarbij nog tegen veel dingen aanlopen. In de maatschappij zal zij zich vooral moeten aanpassen. Dat zal niet altijd makkelijk zijn, omdat andere mensen niet altijd snappen hoe het is om blind te zijn, of denken dat Yara dingen niet kan.”

Fietsen

“Maar wij zeggen altijd ’probeer het eerst’. En Yara is zelf ook een enorme doorzetter. Ze wilde heel graag zelfstandig kunnen fietsen, net als iedereen. En door veel te oefenen kan ze nu met ons meefietsen op haar eigen fiets, met papa naast haar die haar bij de schouders vasthoudt.”

Begeleiding

“Yara gaat hier in het dorp naar school en krijgt ambulante begeleiding door Bartiméus. Op school gebruikt ze een laptop met brailleleesregel en een speciale liniaal en landkaart. In de gymles gebruikt ze een bal met geluid. Dankzij deze hulpmiddelen kan ze bijna alle lessen gewoon meedoen. Wij zijn heel blij met de begeleiding door Bartiméus, de medewerkers doen echt hun best. En zij kunnen belangrijke extra’s mogelijk maken dankzij de financiële steun van het Bartiméus Fonds. Dat is een top samenwerking.”