Kirsty is bijna blind, maar laat zich daardoor niet op de kop zitten

Kirsty Lips (4) heeft zo haar dromen voor later. Ze wil bij de brandweer werken of profvoetballer worden. “Ze is bijna blind, dus ik maak me soms zorgen over haar toekomst,” erkent haar vader Kamran Lips.

“Kirsty heeft aniridie, een erfelijke oogaandoening aan de irissen,” vertelt Kamran. “Mijn moeder en ik hebben het ook. Kirsty is aan een oog blind en met het andere ziet ze maar tien procent. Ze is dol op autorijden en de kleur rood, één van de weinige kleuren die ze nog goed kan onderscheiden. Ze droomt er daarom van om bij de brandweer te werken, zodat ze in een rode auto kan rijden. Een andere droom is profvoetballer worden.”

Kinderdromen

“Of haar kinderdromen haalbaar zijn? De vooroordelen van andere mensen en allerlei praktische problemen kunnen het moeilijk maken. Daar maak ik me soms zorgen over. Maar ik sta positief in het leven. Bij de brandweer werken bijvoorbeeld op dit moment al mensen met een visuele beperking in administratieve en ICT-functies. Dus wie weet welke mogelijkheden Kirsty straks heeft. Ze doet het zo goed, ze laat zich door haar visuele beperking niet op de kop zitten. Technologische ontwikkelingen gaan snel en de medische
wetenschap komt ook steeds verder.”

Zelfvertrouwen

“Kirsty gaat in de buurt naar school en krijgt ambulante begeleiding door Bartiméus. Samen werken we aan het versterken van haar zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Ze is mondig en ondernemend, ze stapt gemakkelijk op andere kinderen af. Op school kan ze goed meedoen via haar eigen computerscherm waar ze dicht op kan zitten.”

Extra ondersteuning

“Wij worden als gezin geweldig begeleid door de betrokken medewerkers van Bartiméus. Zij kunnen belangrijke extra ondersteuning mogelijk maken dankzij de financiële bijdrage van het Bartiméus Fonds.”

  • Lees ook

  • Kamran met zijn dochters

    Kirsty (l) met haar vader Kamran en haar zusje.

  • Werken bij de brandweer

    “Ook met een visuele beperking kun je bij de brandweer werken. Bij de Veiligheidsregio Utrecht hebben we hier de afgelopen jaren ervaring mee opgedaan in zowel een administratieve functie als een functie op de helpdesk van onze ICT afdeling. Op dit moment is er één medewerker bij ons in dienst met een visuele beperking. Met behulp van speciale software kan zij haar administratieve werkzaamheden uitvoeren. Ik hoop dat Kirsty haar droom vasthoudt en ze later echt bij één van de veiligheidsregio’s aan de slag gaat!” 

    Hanneke de Hoog, Veiligheidsregio Utrecht