Staatssecretaris Knops bezoekt Bartiméus

3 september 2018

Een mooie opsteker in onze strijd voor digitale toegankelijkheid! Donderdag 30 augustus bracht Staatssecretaris Knops een werkbezoek aan Bartiméus. Onze collega Falco van Dinteren daagde hem uit om een computer ‘blind’ te bedienen. “Het is frustrerend als je niet bij informatie kunt komen die voor anderen wel toegankelijk is,” merkte de staatssecretaris op.

In 2021 wil de overheid volledig digitaal toegankelijk zijn. Bartiméus en Binnenlandse Zaken, het ministerie van Knops, maken zich zorgen of de overheid dit wel gaat halen. Bartiméus heeft samen met Stichting Accessibility de staatssecretaris geïnformeerd en adviezen gegeven. Wanneer digitale toegankelijkheid goed is geregeld voor mensen met een visuele beperking dan is deze ook op orde voor 80 procent van de mensen met een andere functiebeperking. Staatssecretaris Knops: “Ik zou daar niet tot 2021 op willen wachten, maar in Nederland voorop lopen in een toegankelijke online informatievoorziening voor iedereen.”

Meer doen aan bewustwording

De Rijksoverheid kan meer doen in haar rol om overheidsbrede bewustwording rond het onderwerp digitale toegankelijkheid te vergroten. Veel overheidsorganisaties weten nog te weinig over het thema. Er ligt nu een voorlopige wettelijke basis, ingegeven door Europese richtlijnen die per 1 juli jl. van kracht zijn geworden. De meeste gemeenten voldoen nog niet aan de wettelijke norm van (web)toegankelijkheid. Jopie Nooren, raad van bestuur Bartiméus: “We zijn erg blij dat de staatssecretaris samen met ons de bewustwording bij de overheid wil vergroten. Om vervolgens met gebruik van onze expertise concrete stappen te gaan zetten, met als uiteindelijk doel een digitale toegankelijke samenleving waarin iedereen zelfstandig kan meedoen.”

Rondleiding door school

De staatssecretaris heeft een rondleiding gekregen door de school van Bartiméus. Onze collega Falco van Dinteren heeft een visuele beperking en daagde Knops uit om een computer ‘blind’ te bedienen. Daarnaast informeerden deskundigen van Accessibility hem over de technische kant van digitale toegankelijkheid en de stand van zaken op dit onderwerp bij gemeenten in Nederland. Staatssecretaris Knops: Vandaag heb ik bij Bartiméus zelf ervaren hoe het is om met een visuele handicap online te zijn. Het is frustrerend als je niet bij informatie kunt komen, die voor anderen wel toegankelijk is. Wanneer je het zelf ervaart dringt ook tot je door hoe belangrijk het is.”

Concrete aanbevelingen die deze middag gedaan zijn:

  • Webtoegankelijkheid begint bij de basis/bron;
  • Stimuleer dat elke overheidsorganisatie een functionaris verantwoordelijk maakt voor toegankelijkheid met mandaat (‘Chief Accessibility Officer’), vergelijkbaar met de rol/positie van Functionaris Gegevensbescherming bij AVG;
  • Lever vanuit Ministerie van Binnenlandse Zaken een basisplan van aanpak voor een meerjarenbeleid met de te maken stappen naar 2021.
    Falco van Dinteren laat staatssecretaris Knops 'blind' en computer bedienen. Falco van Dinteren daagde staatssecretaris Knops (r) uit om een computer ‘blind’ te bedienen.
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook
  • « Naar nieuwsoverzicht