Schenken en nalaten aan het Bartiméus Fonds

30 oktober 2017

“Schenkingen en nalatenschappen zijn heel belangrijk voor ons werk, we kunnen er onder andere goed toegankelijk onderwijs voor kinderen mee mogelijk maken.” Marianne Koppenol van het Bartiméus Fonds vertelt over deze bijzondere vormen van geven.

“In ons land zijn duizenden blinde en slechtziende kinderen die net als hun leeftijdsgenootjes dromen over later,” legt Marianne Koppenol uit. “Maar deze kinderen moeten wel een stap harder lopen om hun toekomstdromen waar te maken. Tussen droom en realiteit staat een wereld aan hindernissen. En het houdt niet op als ze eenmaal volwassen zijn, ook dan is er nog veel dat een zelfstandig leven in de weg staat. Zo gemotiveerd mensen met een visuele beperking zijn om obstakels te overwinnen, zo gemotiveerd is het Bartiméus Fonds om hen hierbij te helpen.”

Toekomstvisie

“Wij zetten ons vanuit christelijke waarden al meer dan honderd jaar in voor mensen die blind of slechtziend zijn. Ons werk begon in 1915, toen voerden we actie voor een school. En met succes. Op deze school leerden kinderen met een visuele beperking een vak waarmee ze hun brood konden verdienen. Dat was toen al onze toekomstvisie: mensen met een visuele beperking niet aan de zijlijn laten staan, maar ondersteunen om te kunnen meedoen in onze samenleving.”

Niet vanzelfsprekend

“Ruim 100 jaar later hebben we veel bereikt, maar we zijn niet klaar. Blinde en slechtziende mensen – jong en oud – willen ook vandaag de dag zelfstandig leven, naar school gaan, spelen, werken en ontmoeten. Dat is nog steeds niet vanzelfsprekend in een samenleving die in hoog tempo visueler en digitaler wordt. Wij helpen met aangepast onderwijs, innovatieve hulpmiddelen en onderzoek.”

Veel mogelijk maken

“Schenkingen en nalatenschappen zijn onmisbaar om ons werk te kunnen voortzetten. Dankzij deze bijzondere vormen van geven kunnen wij niet alleen nu, maar ook in de toekomst veel betekenen voor mensen met een visuele beperking. We kunnen er duurzaam mee investeren, bijvoorbeeld in modern digitaal onderwijs, technologie die de zelfredzaamheid vergroot, en onderzoek om oogaandoeningen beter te kunnen behandelen.”

Zaak van het hart

“Schenken of nalaten is een zaak van het hart, maar het moet ook goed geregeld zijn. Misschien wilt u daar persoonlijk over praten. Dat kan! Neemt u gerust contact met mij op.”

Meer informatie

Meer informatie over schenken: Fiscaal voordelig schenken, Fonds op naam

Meer informatie over nalaten vindt u hier.