Zicht op verminderd Zicht bij ouderen

Wat:

Seniorenorganisatie KBO-PCOB en Bartiméus trainen vrijwilligers om te signaleren of een oudere problemen heeft met zien. Zo kan een oogaandoening in een vroeg stadium worden aangepakt en kan iemand de juiste hulpmiddelen krijgen. Daarmee kunnen meer ouderen blijven meedoen.

Waarom:

Ongeveer 85 procent van de mensen met een visuele beperking is 50 jaar of ouder. Mensen merken vaak niet op dat ze slechter gaan zien, omdat het geleidelijk gaat of omdat men denkt dat het hoort bij het ouder worden. Terwijl in 60 procent van de gevallen slechtziendheid of blindheid voorkomen kan worden. Van de naar schatting 300.000 onopgemerkte oogaandoeningen is meer dan de helft te voorkomen of te behandelen. De belangrijkste veroorzakers van vermijdbare slechtziendheid zijn staar, glaucoom en refractieafwijkingen.

Hoe:

Door goede preventie en tijdige signalering van oogproblemen kan in veel gevallen blijvende schade aan het gezichtsvermogen vermeden worden. Daarom verzorgen KBO-PCOB en Bartiméus in 2018 en 2019 trainingen voor vrijwilligers die ouderen thuis bezoeken. Op die manier kunnen zij ouderen ondersteunen bij preventie en het vroeg signaleren van oogaandoeningen. Daarnaast leren de vrijwilligers welke hulpmiddelen er ingezet kunnen worden om de zelfstandigheid en vrijheid van mensen met een visuele beperking te behouden. Tevens gaan we ouderen die problemen hebben met zien meer betrekken bij maatschappelijke activiteiten.

Geworven bedrag: € 106.000,-
Status: Het project loopt.

    Arts doet oogonderzoek bij oudere man.
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook