Met sociaal robotje Bart beter leren uiten van emoties

Wat:

Meerjarig onderzoek naar het beter leren uiten van emoties, ervaringen en gedachten met hulp van sociale robotjes in de vorm van een mannetje of knuffeldier.

Waarom:

Mensen met een visuele en verstandelijke beperking praten vaak moeilijk over emoties, ervaringen en gedachten. Dit zorgt voor gepieker, frustraties en driftbuien, waardoor ze zich onrustig, gespannen en ongelukkig voelen. Bij Bartiméus in Doorn worden momenteel verschillende sociale robotjes getest, zoals het robotmannetje Bart, zeehondrobotje Broes en een robotpoes. De ervaringen met deze robotjes zijn positief. Ze kunnen de bewoners activeren, waar deze doorgaans in zichzelf gekeerd zijn. Als we nog beter weten hoe sociale robotjes ervoor kunnen zorgen dat deze kwetsbare mensen zich beter leren uiten, kunnen we hun leven een beetje prettiger maken.

Hoe:

Onderzoek heeft aangetoond dat sociale robotjes mensen met een verstandelijke beperking kunnen helpen om te leren praten over gevoelens, ervaringen, emoties en gedachten. Of dit ook het geval is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking is nog niet bekend. Hier is nog niet eerder onderzoek naar gedaan.

Bij Bartiméus worden momenteel verschillende robotjes getest, en de ervaringen hiermee zijn positief. De bewoners worden er nieuwsgieriger en actiever van. Specialisten van Bartiméus willen daarom verder onderzoeken hoe de robotjes zo kunnen worden aangepast dat ze nog beter werken voor mensen met een visuele beperking. Voor het robotmannetje Bart zijn er bijvoorbeeld ideeën om hem zo te programmeren dat hij vragen stelt aan een bewoner. Vragen die soms te confronterend zijn als een begeleider ze stelt.

Het onderzoek zal twee jaar in beslag nemen. Daarna moet kennis verzameld zijn over human-robot interaction voor personen met een visuele en verstandelijke beperking, plus do’s & dont’s voor het gebruik van robotica in de praktijk, informatie over scriptconstructie en scripts. De onderzoeksresultaten worden vastgelegd in een verslag en zullen worden gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel.

In juli 2018 heeft het Dr. C.J. Vaillant Fonds een prachtig bedrag aan dit onderzoek gedoneerd. Mede dankzij deze gift kon deze zomer een pilot van start gaan. Meer over deze pilot leest u in ‘Pilot met sociaal robotje Bart’ (webbericht, 23 augustus 2018)

    Client Bartimeus met het robotje Bart
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook