Onderzoek om uveitis bij kinderen beter te behandelen

Wat:

Onderzoek naar een betrouwbare test waarmee snel kan worden voorspeld welke behandeling het beste werkt bij de oogaandoening uveitis. Deze behandeling kan per kind verschillen.

Waarom:

In ons land lopen zo’n 5.000 kinderen het risico om voor de rest van hun leven blind te worden. Ze hebben last van uveitis, een inwendige oogontsteking die kan leiden tot onherstelbare schade aan het netvlies. Momenteel doorlopen kinderen met uveitis een medisch traject waarin ze verschillende medicijnen moeten uitproberen om de juiste behandeling te kunnen vinden. Omdat het traject van medicijnen uitproberen veel tijd in beslag neemt, kunnen er ondertussen complicaties ontstaan waardoor het zicht alleen maar verder achteruit gaat. Daarnaast gaat het om zware medicijnen (zoals Prednison) die allerlei nare bijwerkingen kunnen hebben (onder andere verhoogde bloeddruk, verhoogd bloedsuiker, botontkalking en stagnatie in de groei). Als een arts sneller en beter kan voorspellen welke behandeling het beste zal werken, wordt het medisch traject minder zwaar voor de kinderen én kan deze gevaarlijke oogaandoening op tijd worden gestopt.

Hoe:

Onderzoekers van het UMC Utrecht willen op basis van onderzoek een bloedtest ontwikkelen om snel te kunnen voorspellen welke behandeling het beste zal werken.

    Oogonderzoek bij jong kindje
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook