Kansrijk onderzoek naar zeldzame oogaandoeningen bij kinderen

Wat:

Het instellen van een bijzondere leerstoel door Bartiméus en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). De leerstoel wordt bekleed door Mies van Genderen, oogarts bij de kinderoogpoli ‘Diagnostisch Centrum Visuele Aandoeningen’ bij Bartiméus in Zeist. Onder haar leiding zal onderzoek worden uitgevoerd naar zeldzame oogheelkundige aandoeningen, met aandachtsgebied vroegdiagnose bij kinderen. De leerstoel wordt in eerste instantie voor vijf jaar aangegaan.

Waarom:

Op dit moment zijn veel oogaandoeningen bij kinderen nog niet te genezen. Hoe mooi zou het zijn als we hier verbetering in kunnen brengen. Onderzoek naar vroegdiagnose kan echt het verschil maken voor kinderen met een zeldzame oogaandoening. We geven de kinderen er een fijner leven en een betere toekomst mee.

Hoe:

Bartiméus en het UMCU willen door samenwerking binnen de leerstoel hun kennis vergroten. Bij het UMCU is bijvoorbeeld veel kennis over inwendige oogontstekingen aanwezig, terwijl specialisten van Bartiméus veel weten over erfelijke oogaandoeningen. Vanuit deze gezamenlijke expertise kan het verband tussen ontstekingen en erfelijke aandoeningen verder worden onderzocht. Zo kan mogelijk voorkomen worden dat ontstekingsreacties een erfelijke oogaandoening verergeren. Met als doel dat kinderen in de toekomst langer hun zicht zullen houden.

En zo liggen er nog veel meer kansen voor onderzoek. Bijvoorbeeld als het gaat om psychische oorzaken van oogaandoeningen. Bartiméus loopt qua kennis hierover voorop in Nederland, maar er zijn ook nog veel vragen waarop tot nu toe geen antwoord is. Als we beter duidelijk krijgen hoe een traumatische ervaring leidt tot kijkproblemen, kunnen we sneller een diagnose stellen. Hiermee besparen we de kinderen allerlei belastende onderzoeken en kunnen we tijdig voor de juiste psychologische ondersteuning zorgen.

Geworven bedrag en status: Het onderzoeksprogramma is van start gegaan, maar het benodigde budget is nog niet volledig gedekt.

    Portretfoto Lars
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook