Het oogdruppelboekje-effect

Wat:

Met gedegen wetenschappelijk onderzoek willen we aantonen dat het gebruik van het oogdruppelboekje leidt tot minder angst, stress en pijn bij kinderen tijdens een oogheelkundig onderzoek. We delen de uitkomsten met professionals binnen en buiten Bartiméus, zodat zij het oogdruppelboekje ook gaan gebruiken in hun onderzoeken bij jonge kinderen.

Waarom:

De angst, spanning en onzekerheid die de kinderen tijdens het oogdruppelen ervaren, zorgen ervoor dat de onderzoeken moeizaam verlopen én dat de uitkomsten van onderzoeken minder betrouwbaar zijn. Dat willen we natuurlijk voorkomen!

Hoe:

Op de druppelkaart in het boekje kan het kind aangeven hoe hij de druppels toegediend wil krijgen. Daarnaast zitten er in het boekje speciale kaarten met tips om kinderen op een effectieve manier af te leiden. Op dit moment wordt het oogdruppelboekje al gebruikt door medewerkers van Bartiméus. Met wetenschappelijk onderzoek willen we aantonen dat het gebruik van het oogdruppelboekje leidt tot minder angst, stress en pijn (distress) bij kinderen tijdens een oogheelkundig onderzoek. Dit moet professionals overtuigen van het belang van het oogdruppelboekje, zodat ze het erkennen en ermee gaan werken.

Geworven bedrag: € 28.700,-
Aan dit project is bijgedragen door onder andere zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, Stichting Janivo en Rotterdamse Stichting Blindenbelangen.

Status: Het onderzoek loopt.

    Meisje met oogpleister
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook