Een fijn thuis voor de bewoners van het Henriëtte van Heemstra Huis

Wat:

Een prettig en vertrouwd thuis bieden aan de bewoners van het Henriëtte van Heemstra Huis, waar deze kwetsbare ouderen met een visuele beperking samen met anderen kunnen genieten van activiteiten binnen en buiten.

Waarom:

In het Henriëtte van Heemstra Huis op de locatie van Bartiméus in Ermelo wonen kwetsbare ouderen met een visuele beperking. Het huidige gebouw is verouderd en sluit niet meer aan bij de toegenomen zorgvraag van de bewoners. Gelukkig is de vervangende nieuwbouw op dezelfde locatie bijna gereed. In 2018 verhuizen de bewoners naar hun nieuwe wooncomplex, waar ze de specifieke zorg kunnen krijgen die ze zo hard nodig hebben.

Bij deze zorg hoort ook het bieden van een fijn thuis. Een fijne woonsituatie betekent voor deze ouderen een plek waar ze worden gestimuleerd om anderen te ontmoeten en activiteiten te doen, zowel binnen- als buitenshuis. Vanwege hun visuele beperking en broze gezondheid zouden ze zonder deze stimulans al gauw vereenzamen. Daarnaast zijn veiligheid, geborgenheid en herkenning heel belangrijk. Het zorgt voor rust bij de bewoners die doordat ze (bijna) niets zien weinig grip hebben op hun omgeving.

Hoe:

Bartiméus heeft de bestaande belevings- en beweegtuin ‘meegenomen’ naar het nieuwe wooncomplex. Daarnaast was het een grote wens om ook binnen een belevingsruimte in te richten. Tot slot is een buitengevel voorzien van een kunstwerk in reliëf dat voor de bewoners een duidelijk, voelbaar herkenningspunt vormt.

Met de belevingstuin, de belevingsruimte en het kunstwerk kan een vertrouwd en prettig thuis worden gecreëerd, waar de bewoners samen met anderen kunnen genieten van activiteiten binnen en buiten.

Gerealiseerd in 2019.

    Bewoonster Bartimeus met begeleidster
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook