BraillePi

Wat:

Op een aansprekende manier, zelfstandig braille kunnen leren op de BraillePi, een speciaal ontwikkelde computer.

Waarom:

Om op een leuke, uitdagende manier braille te leren is er het computerprogramma BrailleStudio. Er is echter ook een nadeel. Als je met BrailleStudio wilt werken moet je eerst de computer opstarten en de software laden. Wie blind is, is dan afhankelijk van iemand die daarbij kan helpen. De BraillePI, een zogenoemde dedicated computer biedt uitkomst. De BraillePi wordt ingezet voor één specifieke taak, in dit geval braille leren. Daarnaast heeft deze computer een uiterst eenvoudige bediening, aanzetten betekent beginnen met leren, én kost weinig. Op de BraillePi kan een brailleleerling direct zelfstandig aan de slag.

Hoe:

Er is inmiddels een prototype van de BraillePi uitgewerkt. Bartiméus wil dit model testen en zo nodig verbeteren. Het uiteindelijke doel is om twintig BraillePi computers te ontwikkelen voor gebruik door brailleleerlingen van Bartiméus. Vervolgens wordt gekeken of de BraillePi ook buiten Nederland kan worden ingezet, in eerste instantie in Groot-Brittannië. Bartiméus wil hiervoor samenwerken met het Britse Royal National Institute of Blind People (RNIB).

In juni 2018 heeft Ars Donandi vanuit het Russell-ter Brugge fonds € 7.000,- aan dit project gedoneerd.

    Blinde student met het prototype van de BarillePi
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook