Petitie aangeboden voor meer audiodescriptie op tv

23 januari 2018

Televisie kijken als je blind of slechtziend bent? Het kan met audiodescriptie. Maar dan moet deze techniek wél beschikbaar zijn. Daarom hebben wij op 23 januari in Den Haag onze petitie voor meer audiodescriptie bij tv-programma’s aangeboden.

Ockje Tellegen, voorzitter van de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) nam de petitie in ontvangst uit handen van Joeke van der Mei, directeur van het Bartiméus Fonds. De petitie is door bijna 17.000 mensen ondertekend, waaronder CDA-partijleider Sybrand Buma.

Steun uit Tweede Kamer

Tweede kamerleden Lisa Westerveld (Groen Links) en Kirsten van den Hul (PvdA) waren ook aanwezig bij het aanbieden van de petitie. In november jl. dienden zij al een motie in om alle programma’s van de publieke omroep te voorzien van audiodescriptie. Lisa Westerveld heeft tijdens het moment van overhandigen laten weten dat zij kamervragen gaat stellen over het onderwerp audiodescriptie. Zo nodig zal zij haar motie ook in stemming brengen.

Wat is audiodescriptie?

Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm. Blinde en slechtziende mensen kunnen een tv-programma zo veel beter volgen en toegang krijgen tot publieke informatie. Audiodescriptie werkt via onze Earcatch app die gratis kan worden gedownload.

Lobby

De audiodescriptie moet echter wel bij een tv-programma worden aangeboden. In onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gebeurt dit al lang. Maar ons land loopt hierin erg achter. Weliswaar is dankzij onze lobby de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in 2016 voorzichtig gestart met het aanbieden van audiodescriptie bij tv-programma’s, maar het is gebleven bij vier dramaseries (‘Tessa’, ‘Boer zoekt Vrouw’, ‘Penoza’, ‘Flikken Rotterdam’), twaalf telefilms en twee jeugdseries (‘Alleen op de wereld’ en ‘Circus Noël’).

VN Verdrag

En dat terwijl het ‘VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ stelt dat de overheid moet waarborgen dat mensen met een beperking toegang hebben tot televisieprogramma’s, films, theater en andere culturele activiteiten in toegankelijke vorm. Nederland heeft zich in 2016 aan dit verdrag verbonden en is dus verplicht voorzieningen te treffen.

    Joeke van der Mei overhandigt de petitie aan Ockje Tellegen Ockje Tellegen, voorzitter van de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) nam de petitie in ontvangst uit handen van Joeke van der Mei, directeur van het Bartiméus Fonds.
  • Live radioverslag van het aanbieden van de petitie

    Radio 509 was ook aanwezig bij het aanbieden van de petitie. Beluister het live verslag van verslaggeefster Lizabet Benink.

  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook
  • « Naar nieuwsoverzicht