Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om de behandeling en begeleiding van blinde en slechtziende mensen verder te kunnen verbeteren. het Bartiméus Fonds steunt wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op het vinden van oplossingen voor nu én straks. Zodat mensen met een visuele beperking óók in de toekomst zo zelfstandig mogelijk kunnen leren, werken, wonen en de deur uit kunnen gaan.

Kortlopende praktijkonderzoeken

Praktijkonderzoek het oogdruppelboekje-effect

Meisje met oogpleisterVeel kinderen vinden het oogdruppelen het spannendste onderdeel van het oogheelkundig onderzoek. Gelukkig geeft het door Bartiméus ontwikkelde oogdruppelboekje kinderen meer controle over de situatie. We willen daarom met wetenschappelijk onderzoek nog veel meer professionals overhalen om het oogdruppelboekje te gebruiken.

Lees verder »

Praktijkonderzoek naar beter slapen

Cliënt met begeleiderRuim een kwart van de bewoners van Bartiméus heeft – vanwege hun visuele en verstandelijke beperking – niet door wanneer het nacht is. Hierdoor slapen ze slecht en zijn overdag moe, gespannen en prikkelbaar. Als we weten hoe we slaapproblemen kunnen wegnemen, kunnen we het leven van deze kwetsbare mensen een beetje prettiger maken.

Praktijkonderzoek naar toegankelijkheid digitale leermiddelen

Slechtziend meisje achter laptop met grootletterLeerlingen in het reguliere onderwijs leren volop via digitale leermiddelen. Maar kinderen met een visuele beperking kunnen hier niets mee. Wij willen de digitale toegankelijkheid van 40 veelgebruikte leermiddelen toetsen, en de resultaten op de kaart zetten bij belangenorganisaties en de politiek.

Lees verder

Langlopende wetenschappelijke onderzoeken

Onderzoek om natte maculadegeneratie te voorkomen

Een oogarts voert een oogonderzoek uit bij een oudere man en maakt hierbij gebruik van een lampje.Ruim 70.000 vijftigplussers zijn bang bijna blind te worden door natte maculadegeneratie. Dit kan voorkomen worden als tijdig wordt begonnen met de behandeling. Onderzoekers van het Radboudumc willen daarom onderzoeken hoe een oogarts beter kan voorspellen met welke snelheid een patiënt natte maculadegeneratie zal ontwikkelen.

Lees verder »

Onderzoek naar zeldzame oogaandoeningen bij kinderen

Portretfoto LarsIn de kinderoogpoli van Bartiméus kunnen kinderen met een ernstige, zeldzame oogheelkundige aandoening rekenen op de beste behandeling. Maar stilstand is achteruitgang. Daarom willen we behandelmethodes blijven verbeteren. Meer onderzoek is dan onmisbaar.

Lees verder »