Voeltekeningen om de wereld te verkennen

Een kort interview met Dorine in ‘t Veld, projectleider ‘Verken de wereld’

Wat zijn voeltekeningen?

“Voeltekeningen zijn driedimensionale afbeeldingen. Blinde en slechtziende kinderen kunnen de afbeeldingen voelend met hun vingers ‘bekijken’. De voeltekeningen die nu ontwikkeld zijn, helpen de kinderen bij de vakken natuur en techniek.”

Waarom zijn voeltekeningen nodig?

“Blinde leerlingen krijgen meestal uitleg in de vorm van een beschrijving. Maar een beschrijving kan niet alles overbrengen. Als de leerkracht bijvoorbeeld vertelt dat een vogel op een tak zit, weet een blind kind niet dat een vogel eigenlijk op een tak ‘staat’. Een voeltekening van een vogel op een tak maakt dat wel duidelijk. Voeltekeningen attenderen leerkrachten en ouders zo ook op dingen die voor hen vanzelfsprekend zijn, maar voor een blind kind niet.”

Hoe maken voeltekeningen het verschil?

“Met voeltekeningen kunnen blinde en slechtziende kinderen zich een beter beeld vormen van de wereld om zich heen. Een voeltekening kan iets direct duidelijk maken, zoals de vorm van bladeren, of uit welke onderdelen een bloemknop bestaat. Blinde leerlingen kunnen zo informatie beter begrijpen en dezelfde lesstof volgen als hun ziende klasgenootjes. Uiteindelijk dragen voeltekeningen dus bij aan goede kansen voor deze kinderen, daarin maken deze tekeningen echt het verschil.”

Lisanne Verbeek is blind en werkt op school bij Bartiméus in Zeist met de voeltekeningen. Zij vertelt:

“Voeltekeningen zijn heel handig, want nu weet ik wat er op de plaatjes in het lesboek staat. Eerst moest ik steeds aan de juf vragen om over de plaatjes te vertellen. Soms was daar geen tijd voor. Dan sloeg ik de plaatjes over, maar dan miste ik wel een stukje van de les. Nu hoeft dat niet meer. En ik kan lekker zelf werken, dat is ook fijn.”

De voeltekeningen zijn mogelijk gemaakt met de steun van het Bartiméus Fonds. Donateurs, bedankt!

  • Lisanne bekijkt een voeltekening met haar vingers

    Lisanne Verbeek: "Voeltekeningen zijn heel handig, want nu weet ik wat er op de plaatjes in het lesboek staat."

  • Actuele projecten