Veilig spelen op bijzonder schoolplein

Kinderen met een visuele beperking voelen zich geremd om vrij bewegen. Ze zijn bang om zich te stoten of te vallen. Hierdoor leren ze niet goed (samen)spelen, klimmen en de ruimte ontdekken – vaardigheden die onmisbaar zijn voor hun sociale en motorische ontwikkeling.

Voor de blinde en slechtziende leerlingen van de school van Bartiméus in Zeist is dit probleem verleden tijd. Ze kunnen klauteren, fietsen en schommelen op een schoollplein dat speciaal is ingericht met allerlei uitdagende, maar veilige speeltoestellen. Deze toestellen prikkelen de zintuigen en bieden tegelijkertijd veiligheid, waardoor de kinderen worden gestimuleerd om te bewegen.

Zo zijn er klimtoestellen waar de kinderen hoogte- en diepteverschillen kunnen ervaren. Ook is er een grote schommel waarin de leerlingen samen kunnen schommelen en de ruimte ervaren. Een geluidenpaal prikkelt het gehoor en de fantasie. In het verdiepte pleintje leren de jongste leerlingen veilig rijden met karren en fietsjes. Door de opstaande rand ontdekken ze bovendien hoe ze de weg moeten volgen.

De kinderen genieten volop van hun speelplein. Dat blijkt wel uit hun enthousiaste reacties:

  • “De schommel vind ik het leukst, daar kun je lekker hard mee!”
  • “De pratende paal is grappig!”
  • “Samen met de duwkar rijden is cool!”
  • “Ik speel het liefst in het klimrek. Maar een trappetje erbij is nog beter. Dan hoeft de juf me niet steeds op te tillen.”

Het plein is mogelijk gemaakt met de steun van het Bartiméus Fonds. Donateurs bedankt!