Sportclinics stimuleren blinde kinderen om te sporten

Skiën, klimmen, boksen: kinderen met een visuele beperking beginnen er niet zomaar aan. Daarom is Bartiméus Onderwijs het project Special Heroes gestart. Alle leerlingen krijgen twee keer per schooljaar een sportclinic, waarin ze kunnen kennismaken met een sport. De kinderen worden zo gestimuleerd om verder te gaan met een bepaalde sport en lid te worden van een vereniging.

Boksclinic

De eerste clinic in het schooljaar 2013/2014 is een boksclinic. In totaal doen een kleine 100 leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs mee. Joric (13) is een van hen.

“Het is supergaaf. Ik heb veel achter de rug, waardoor ik behoorlijk wat frustraties heb. Dan is het lekker om die eruit te slaan.”

Boksleraar Eric Vredeveldt geeft de clinic. Het is de eerste keer dat hij dit doet met blinde kinderen. Hij heeft zijn lessen dan ook enigszins moeten aanpassen.

“We hebben belletjes aan de bokshandschoenen bevestigd, zodat de kinderen horen waar ze moeten stoten. En bij het stoten moet je ze begeleiden. Hun handen pakken en draaien; je moet het ze laten voelen.”

Gezien het enthousiasme van de leerlingen, is de kans groot dat ze verder gaan met boksen. Mike Russchen, gymleraar bij Bartiméus: “Als het een paar kinderen zijn, kunnen ze bij een vereniging. Als het een grotere groep is, halen we een leraar hiernaartoe.” Joric is de eerste die zich aanmeldt, laat hij alvast weten. “Ik zou het heel gaaf vinden. Dit is echt sporten, zweten, bewegen!”

Klimclinic

Jeremy, Romy en Thomas hebben alle drie naast hun visuele beperking een verstandelijke beperking. Ze vinden het geweldig om te klimmen, en het gaat ze goed af. Jeremy:

“Ik vind het leuk, het voelt goed. Ik wil wel vaker klimmen. Ik vind het ook helemaal niet eng. Supergaaf dat iedereen juicht als je boven bent!”

Gymleraar Jan van Holland begeleidt de klimclinic. “Vooraf waren de kinderen totaal niet zenuwachtig. Door hun visuele beperking kunnen ze zich moeilijk een voorstelling maken van klimmen, dus weten ze niet wat ze moeten verwachten. Als ze dan aan het klimmen zijn, vinden ze het een bijzonder gevoel om van de grond af te zijn. De kinderen die volledig blind zijn, klimmen op hun gevoel van blokje naar blokje. Ze zijn niet bang, ze kunnen immers de hoogte niet zien en hebben dus geen hoogtevrees. De kinderen die nog een beetje kunnen zien moeten meer zoeken naar de blokjes en klimmen onrustiger. Maar zij zijn wel weer sneller boven.”

“Het mooiste is om die glimmende koppies te zien als ze het gehaald hebben. Omdat ze (bijna) niets kunnen zien, komen deze kinderen niet snel uit zichzelf in beweging. Met deze clinic verleggen ze hun grenzen en doen ze een nieuwe ervaring op. En dat is goed voor hun zelfvertrouwen!”

Meer informatie

In het project Special Heroes werkt Bartiméus samen met de gemeente Zeist en Sportservice Zeist. Het project is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van het Bartiméus Fonds. Donateurs bedankt!