Kinderoogpoli geopend

Op woensdag 20 april 2016 opende de nieuwe kinderoogpoli Bartiméus Diagnostiek Visuele Aandoeningen in Zeist officieel haar deuren. Kinderen met zeldzame kijkproblemen uit het hele land kunnen hier terecht voor een snelle diagnose en de beste oogzorg.

Klinisch fysicus Frank Hoeben: “Ons team is er voor kinderen met zeldzame en vaak complexe oogaandoeningen uit heel Nederland. Het betreft zo’n 1000 kinderen per jaar. Kindvriendelijk werken is onze topprioriteit. We besteden onder meer veel aandacht aan het zo prettig en aantrekkelijk mogelijk maken van de oogmetingen en -onderzoeken. Bovendien streven we ernaar om binnen één dag een diagnose te stellen. Onze kindvriendelijke aanpak is fijn voor de kinderen die vaak erg onzeker en angstig zijn over wat er met hun zicht aan de hand is. Tegelijk levert het veel betere onderzoeksresultaten en daarmee veel betere diagnoses op.”

Erkenning als internationaal expertisecentrum

In het team van de kinderoogpoli bundelen oogartsen, orthoptisten, klinisch fysici en gedragsdeskundigen hun krachten. Voor wetenschappelijk onderzoek wordt samengewerkt met universitaire medisch centra. Het team heeft in aanloop naar de opening veel geïnvesteerd in specifieke expertise over een viertal zeldzame, lastig te diagnosticeren visuele aandoeningen. Dit heeft ertoe geleid dat de kinderoogpoli door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is erkend als internationaal expertisecentrum specifiek voor zeldzame oogaandoeningen.

Smiley kwaliteitskeurmerk

Om zo zichzelf én alle andere oogpoli’s in Nederland uit te dagen om het oogonderzoek bij kinderen zo kindvriendelijk mogelijk te maken, heeft Bartiméus zich er sterk voor gemaakt dat er een Smiley kwaliteitskeurmerk voor kindgerichte zorg voor kinderpoliklinieken komt. De kinderoogpoli heeft deze Smiley Polikliniek & Eerstelijns Kindzorg als állereerste in Nederland ontvangen.

Wij zijn heel blij dat we deze unieke oogpoli dankzij vele gulle giften van donateurs en diverse vermogensfondsen mogelijk hebben kunnen maken.