Groot Voorleesfeest voor blinde en slechtziende kinderen

Voorgelezen worden door Gerda Havertong, en je favoriete schrijvers Paul van Loon en Anke Kranendonk ontmoeten, wie wil dat nou niet? Tijdens het Grote Voorleesfeest beleefden blinde en slechtziende kinderen een leuke en leerzame dag over (voor)lezen en over kinderboeken in aangepaste vorm: in braille, gesproken tekst of grote letter. Lisa Wade, bekend van het tv-programma Klokhuis, presenteerde het Grote Voorleesfeest.

‘Het is voor iedereen belangrijk om voorgelezen te worden’, vertelt Gerda Havertong aan de kinderen in de zaal. ‘Daarom vind ik het geweldig om hier vandaag te zijn.’ Lisa Wade kent een slechtziend jongetje van zeven dat er eerst tegenop zag om te leren lezen. ‘Maar nu hij eenmaal braille kan, leest hij zelfs voor aan andere kinderen.’ En op het podium leest hij de zaal een stukje voor uit zijn lievelingsboek in braille.

Plezier in lezen

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is dat er voor kinderen met een visuele beperking voldoende leuke, populaire boeken in aangepaste vorm beschikbaar zijn. Want zodra de kinderen kunnen kiezen, komt het plezier in voorlezen en (leren) lezen vanzelf. ‘Mijn vader leest me wel een uur per dag voor’, laat een jongetje enthousiast weten. Andere kinderen lezen zelf, de een in braille, de ander in grote letter. ‘En dan vooral spannende boeken!’, daar zijn ze het over eens.

Meedoen met leesonderwijs

Tijdens het Voorleesfeest worden nieuwe voelboekjes (voelbare prentenboekjes) en boeken in grote letter gepresenteerd. Dat is goed nieuws voor de kinderen. Zij kunnen nu kiezen uit veel meer populaire prentenboeken en jeugdboeken. Dit geeft ze de kans om – net als hun ziende leeftijdsgenootjes – via boeken de wereld om hen heen te ontdekken, én beter mee te doen met het leesonderwijs op school.

Het Grote Voorleesfeest is financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Bartiméus Fonds. Donateurs bedankt!