Met onze projecten geven we blinde en slechtziende mensen een mooier leven.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest recente afgeronde projecten op gebied van hulpmiddelen, betere begeleiding en onderzoek. Dankzij de steun van onze donateurs hebben wij al veel voor blinde en slechtziende mensen mogelijk kunnen maken. Donateurs bedankt!

Twee jonge, slechtziende meisjes

Het grote vriendelijke oog

Bij de kinderoogpoli van Bartiméus in Zeist is kindvriendelijk werken topprioriteit. Daar hoort ook bij dat de kinderen op een duidelijke en aansprekende manier uitgelegd krijgen wat er gaat gebeuren. Een ‘speeloog’ en een functioneel model-oog helpen daar bij.
Mensen in circuskleding, bezig met circuskunst (dieren maken van ballonnen)

Circuskunst

De doofblinde bewoners van Bartiméus in Doorn krijgen nauwelijks mee wat er om hen heen gebeurt. Dan leef je in je eigen binnenwereld. Met circustheater kunnen de bewoners het plezier ervaren van creatief, kunstzinnig en fysiek bezig zijn, in contact met anderen. Het maakt hun wereld groter en verrijkt hun leven.
Kapel buitenzijde, met het carillon ervoor

Renovatie Bartiméus kapel

Voor de bewoners met een meervoudige beperking bij Bartiméus in Doorn is een grote wens uitgekomen: dankzij een renovatie kunnen ze de mooie vieringen in hun dierbare kapel blijven bezoeken.
De twee paarden met hun hoofden bij elkaar.

Twee paarden voor manege Lis Hartel

Bij manege Lis Hartel kunnen kinderen en volwassenen met een visuele (of andere) beperking lekker met paarden bezig zijn: poetsen, knuffelen én rijden. Met de twee nieuwe paarden Moonlight en Wendy kunnen de cursisten blijven genieten van het paardrijden.
Wilco geeft de planten water

Tuin uitbreiden voor meer buitenplezier

De bewoners met een visuele en verstandelijke beperking bij Bartiméus in Zeist genieten enorm van hun tuin. Ze komen er tot rust of doen juist mee met activiteiten. Ook kunnen ze er de verschillende seizoenen en weertypen ervaren. Nu de tuin is aangepast en vergroot kan deze nog beter benut worden.
Cursist achter laptop

Onderzoek naar toegankelijkheid online dienstverlening zorg

Helaas zijn veel websites van zorgaanbieders niet goed te gebruiken door mensen met een visuele beperking. Wij hebben dit onderzocht en de resultaten van het onderzoek gedeeld met overheden, patiëntenverenigingen en zorginstellingen, om zo voor elkaar te krijgen dat digitale informatie in de zorgsector voor iedereen goed toegankelijk is.
Bewoonster Bartimeus met begeleidster

Een fijn thuis voor de bewoners van het Henriëtte van Heemstra Huis

Een prettig en vertrouwd thuis, dat is wat we de kwetsbare oudere bewoners van het Henriëtte van Heemstra Huis willen bieden. Met een belevings- en beweegtuin, belevingsruimte en kunstwerk in reliëf kunnen we dat mogelijk maken.
Leerlingen Bartimeus oefenen met de fiets op het verkeersplein

Veilig het verkeer in!

Ook voor blinde en slechtziende kinderen is het belangrijk dat ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Daarom hebben we bij de school van Bartiméus in Zeist een oefenparcours aangelegd, waar de leerlingen eerst in een rustige omgeving verkeersles krijgen, voordat ze echt het verkeer ingaan.
Medewerkster met visuele beperking bakt koekjes bij werkplaats Boschwijk

Renovatie werkplaats Boschwijk

Werkplaats Boschwijk bij Bartiméus in Doorn was na ruim 20 jaar dringend aan een flinke renovatie toe. Het gebouw was sterk verouderd en werd echt te klein. Het werd steeds onveiliger en voor nieuwe medewerkers was zelfs geen plek. De vernieuwde locatie is ruim, veilig en toekomstbesteding. De medewerkers gaan elke dag met plezier aan de slag!
Blinde man achter laptop met hulphond onder bureau

Monitor toegankelijkheid websites

Veel websites en mobiele apps van bijvoorbeeld gemeenten zijn niet goed te bereiken voor mensen met een visuele beperking. Een monitor die de toegankelijkheid van overheidswebsites in kaart brengt en direct oplossingen aanreikt, kan deze situatie flink verbeteren.