Met onze projecten geven we blinde en slechtziende mensen een mooier leven.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest recente afgeronde projecten op gebied van hulpmiddelen, betere begeleiding en onderzoek. Dankzij de steun van onze donateurs hebben wij al veel voor blinde en slechtziende mensen mogelijk kunnen maken. Donateurs bedankt!

De twee paarden met hun hoofden bij elkaar.

Twee paarden voor manege Lis Hartel

Bij manege Lis Hartel kunnen kinderen en volwassenen met een visuele (of andere) beperking lekker met paarden bezig zijn: poetsen, knuffelen én rijden. Met de twee nieuwe paarden Moonlight en Wendy kunnen de cursisten blijven genieten van het paardrijden.
Wilco geeft de planten water

Tuin uitbreiden voor meer buitenplezier

De bewoners met een visuele en verstandelijke beperking bij Bartiméus in Zeist genieten enorm van hun tuin. Ze komen er tot rust of doen juist mee met activiteiten. Ook kunnen ze er de verschillende seizoenen en weertypen ervaren. Nu de tuin is aangepast en vergroot kan deze nog beter benut worden.
Cursist achter laptop

Onderzoek naar toegankelijkheid online dienstverlening zorg

Helaas zijn veel websites van zorgaanbieders niet goed te gebruiken door mensen met een visuele beperking. Wij hebben dit onderzocht en de resultaten van het onderzoek gedeeld met overheden, patiëntenverenigingen en zorginstellingen, om zo voor elkaar te krijgen dat digitale informatie in de zorgsector voor iedereen goed toegankelijk is.
Leerlingen Bartimeus oefenen met de fiets op het verkeersplein

Veilig het verkeer in!

Ook voor blinde en slechtziende kinderen is het belangrijk dat ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Daarom hebben we bij de school van Bartiméus in Zeist een oefenparcours aangelegd, waar de leerlingen eerst in een rustige omgeving verkeersles krijgen, voordat ze echt het verkeer ingaan.
Medewerkster met visuele beperking bakt koekjes bij werkplaats Boschwijk

Renovatie werkplaats Boschwijk

Werkplaats Boschwijk bij Bartiméus in Doorn was na ruim 20 jaar dringend aan een flinke renovatie toe. Het gebouw was sterk verouderd en werd echt te klein. Het werd steeds onveiliger en voor nieuwe medewerkers was zelfs geen plek. De vernieuwde locatie is ruim, veilig en toekomstbesteding. De medewerkers gaan elke dag met plezier aan de slag!
Voelbare afbeelding van 2 muizen

Voelbare prentenboeken

Voor peuters en kleuters met een visuele beperking ontwikkelt PrentenboekPlus voelbare prentenboeken, met tekeningen in reliëf en het verhaal in braille en grootletterdruk. Wij willen heel graag meer van deze prentenboeken mogelijk maken, want samen een prentenboek lezen, opent de wereld voor een kind. Ook de allerkleinsten die (bijna) niets kunnen zien moeten die kans krijgen!
Blinde man achter laptop met hulphond onder bureau

Monitor toegankelijkheid websites

Veel websites en mobiele apps van bijvoorbeeld gemeenten zijn niet goed te bereiken voor mensen met een visuele beperking. Een monitor die de toegankelijkheid van overheidswebsites in kaart brengt en direct oplossingen aanreikt, kan deze situatie flink verbeteren.
Gert (begeleider) en Mitchell (cliënt) houden een konijn vast

Renovatie zorgboerderij Langbroek

De zorgboerderij van Bartiméus in Langbroek biedt een zinvolle dagbesteding aan blinden en slechtzienden met een verstandelijke beperking. Helaas was de boerderij sterk verouderd. Gelukkig is de locatie nu verbouwd tot een moderne, veilige zorgboerderij.
Twee jonge, slechtziende meisjes

Poli voor kinderen met zeldzame oogaandoeningen

In ons land wachten jaarlijks zo’n 800 kinderen met ernstige, zeldzame kijkproblemen op een juiste diagnose. In een speciale, kindvriendelijke oogpoli kunnen we deze kinderen helpen en in korte tijd duidelijkheid bieden. De kinderoogpoli is in april 2016 geopend op de Bartiméus-locatie in Zeist.
Expositie vlechtkunst in de Sint Joris kerk in Amersfoort

Verplaatsbare expositie vlechtkunst

Bij Bartiméus in Doorn werkt een groep bewoners met een visuele en verstandelijke beperking aan vlechtkunstwerken. Met een verplaatsbare expositie kunnen ze het resultaat op meerdere plaatsen tentoonstellen. Zo kunnen de bewoners hun mogelijkheden laten zien, in plaats van hun beperkingen.