Earcatch app

Samen film of tv kijken, dankzij onze slimme app voor audiodescriptie!

Een film of tv-programma is vaak moeilijk te volgen als je blind of slechtziend bent. Je mist bijvoorbeeld een spannend moment, omdat er niets wordt gezegd. Gelukkig is er nu Earcatch, onze slimme app die door middel van audiodescriptie via smartphone* Nederlandse films en tv-programma’s beter toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking. Wij hebben deze app samen met Soundfocus ontwikkeld.

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. Een stem beschrijft in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen. Zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma veel beter volgen.

Hoe werkt Earcatch?

De werking van de Earcatch app is simpel: vooraf download je het audiodescriptiebestand van de film of het tv-programma op je tablet of smartphone, om het tijdens het kijken af te luisteren via je koptelefoon of oortjes. De app laat de audiodescriptie en de film of het tv-programma synchroon met elkaar lopen door geluidsherkenning. Tijdens het kijken heeft de app geen wifi of internet nodig.

Wat bereiken we met Earcatch?

Ook als je een visuele beperking hebt, is het fijn om samen met familie of vrienden tv te kijken of naar de film te gaan. Maar tot op heden zat dat er vaak niet in. Bioscopen moesten dure apparatuur aanschaffen om films ook voor blinde en slechtziende mensen toegankelijk te maken, en op televisie werd helemaal niets aan audiodescriptie gedaan. Earcatch brengt hier verandering in: nu kunnen ook mensen met een visuele beperking genieten van Nederlandse films en tv-programma’s! Films zijn bovendien ook met de app te volgen als zij op televisie worden vertoond of beschikbaar zijn op DVD of via video-on-demand.

Donaties hebben de ontwikkeling van Earcatch mede mogelijk gemaakt. Donateurs bedankt!

 

*De app is geschikt voor zowel iOS als Android.

  • Minimale eisen voor iOS: Vereist iOS 7.1 of nieuwer. Compatibel met iPhone, iPad en iPod touch.
  • Minimale eisen voor Android: Android versie 4.2, Samsung Galaxy s4 (of soortgelijk) en hoger