Naar hoofdinhoud

Start van samenwerking op arbeidsparticipatie

In 2018 zijn we gestart met de samenwerking tussen Bartiméus, Werkpad, Lionsclub Vleuten-De Meern en het Bartiméus Fonds, om samen arbeidsplaatsen te vinden voor mensen met een visuele beperking. In 2020 gaan we samenwerken met meer serviceclubs om zo nog meer mensen die slechtziend of blind zijn aan een baan te helpen.

Lions en Bartiméus helpen mensen met een visuele beperking aan het werk

Lionsclub Vleuten-De Meern en Bartiméus hebben zich in 2019 ingezet om binnen het netwerk van de Lions mensen met een visuele beperking aan het werk te helpen.

De Lions hebben samengewerkt met Bartiméus en Werkpad. Werkpad is onze jobcoach organisatie voor mensen met een visuele of auditieve beperking. De Lions hebben een enorm netwerk van potentiële werkgevers. De consulenten van Werkpad hebben op hun beurt veel ervaring met het begeleiden van kandidaten en het proces van plaatsing. Samen kunnen ze werkgevers en kandidaten succesvol bij elkaar brengen.

Thema ‘Zicht’

Eén van de speerpunten van Lions Internationaal is het thema ‘Zicht’. Thomas Calis, president van Lionsclub Vleuten-De Meern: “Door een ongeluk in mijn jeugd ben ik aan één oog blind. Dagelijks ervaar ik wat het betekent om te moeten leven met een beperkter gezichtsveld. Maar ik ben ervan overtuigd dat er heel veel mogelijk is, ook al heb je een visuele beperking.”

Onwetendheid

Naar schatting heeft slechts de helft van de mensen met een ernstige visuele beperking een betaalde baan. De oorzaak is volgens deskundigen veelal onwetendheid bij werkgevers. Die hebben eigenlijk geen goed idee van de mogelijkheden die er zijn, over wat blinden en slechtzienden wél kunnen. Met bijvoorbeeld een aanpassing aan een computer, zoals een braille leesregel of spraakherkenning kunnen mensen met een visuele beperking net als ieder ander volledig functioneren in functies als vertaler, telefonist, verkoop binnendienst of productiemedewerker.

Potentie

“Er blijft veel potentie liggen, dat is bijzonder jammer en eigenlijk ook niet nodig,” vindt Calis. “Zeker als je bedenkt dat het doorzettingsvermogen en de motivatie bij deze groep bovengemiddeld is gezien de strijd die zij al geleverd hebben. Neem daarbij ook nog mee dat er op dit moment veel krapte is op de arbeidsmarkt. Wij willen daar verandering in brengen en stappen zetten naar een samenleving waarin mensen met een visuele beperking makkelijker een betaalde baan kunnen vinden.”