Hoe regel ik mijn nalatenschap?

Voor het vastleggen van uw nalatenschap heeft u een notaris nodig. Hij of zij stelt een testament voor u op. U kunt ook zelf online uw testament opstellen, waarna u het door een notaris laat bekrachtigen. In dit stappenplan vindt u meer informatie.

Stap 1: Zoek een notaris

Op www.notaris.nl vindt u een overzicht van alle notarissen in Nederland, en vindt u gemakkelijk een notaris bij u in de buurt.

Stap 2: Gesprek

De volgende stap is een afspraak maken met de notaris voor een gesprek. De notaris brengt hierbij uw wensen in kaart, legt alle juridische begrippen uit en informeert u over fiscale aspecten.

Stap 3: Uw testament

De notaris maakt een ontwerptestament, waarop u uw wijzigingen en aanvullingen aangeeft. Daarna volgt een nieuwe afspraak en ondertekent u het definitieve testament.

U kunt ook zelf via NuNotariaat online uw testament opstellen, waarna u het door een notaris laat bekrachtigen. Hiermee vervalt stap 2.

Stap 4: Uw testament registreren

Na de ondertekening registreert de notaris uw testament in het Centraal Testamentenregister. In dit landelijke register kan elke notaris zien wie, wanneer en bij welke notaris een testament heeft laten opmaken.

Stap 5: Het testament aanpassen

U kunt de inhoud van uw testament altijd laten veranderen. Het is aan te raden om uw testament elke vijf jaar te laten controleren. Dit met het oog op eventueel veranderde wet- en regelgeving en om te zorgen dat uw testament bij uw wensen blijft passen.